Emőke
-4 °C
9 °C

Megtámadták a kvótás népszavazást

2016.03.01. 15:05

Bírósági felülvizsgálati kérelem érkezett a kormány által a kötelező betelepítési kvóta ügyében kezdeményezett népszavazás ügyében, a Nemzeti Választási Bizottság hétfői hitelesítő határozatával szemben, írja az NVI-re hivatkozva az MTI.

Az NVB-nek a népszavazási kezdeményezésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően a bírósági felülvizsgálati kérelmet öt napon belül kell továbbítani a Kúriához, amelynek a kérelmek beérkezésétől számítva 90 napja van a jogorvoslati kérelem elbírálására.

Mint ismert, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerdán nyújtotta be a népszavazásra javasolt kérdést hitelesítés céljából. Az NVB hétfőn hitelesítette a kormány kezdeményezését, miután megállapította, hogy a kérdés megfelel az alaptörvényben és a népszavazási kezdeményezésekről szóló törvényben megfogalmazott követelményeknek. A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani.

A Liberálisok és a PM is jelezte: bíróságon támadják meg a hitelesítő határozatot. A Fidesz a felülvizsgálati kérelemre reagálva azt írta, hogy

a bevándorláspártiak máris megtámadták az uniós kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást és nem fogadják el az NVB hétfői döntését. Ők Brüsszellel együtt bevándorlókat akarnak betelepíteni Magyarországra, a magyar emberek megkérdezése nélkül.