Jenő
-3 °C
6 °C

Fantomtornatermekkel szórták tele a megyét

Untitled-1
2016.03.01. 08:34
Egyetlen kapavágás sem történt még azokon a Nógrád megyei településeken, ahová Balla Mihály országgyűlési képviselő a két évvel ezelőtti kampány hevében tornatermeket és uszodát ígért. A beruházások elindulását 2014-re ígérte, de eddig csupán annyi történt, hogy az érintett települések kijelölték a területet.

Balassagyarmat uszodát, Nagyoroszi, Nézsa, Szécsény és Varsány pedig tornatermet kap. 2014. március 5-én, az országgyűlési választási kampány kellős közepén ígérte ezt meg Balla Mihály fideszes képviselőjelölt egy balassagyarmati sajtótájékoztatón. „A beruházások az idén kezdődnek” – mondta 2014-ben. 

Két év elteltével elmentünk az öt településre, hogy megnézzük: elég volt-e két év arra, hogy megépüljön négy tornaterem és egy uszoda. 

Varsányban lelohadt a lelkesedés

Varsányt ezerhatszázan lakják, iskoláját az elmúlt évtizedekben több hullámban bővítették, ezért eklektikus képet mutat. Eleink tornateremre nem gondoltak, ezért az iskolaépülethez simuló, régen bezárt kultúrházban zajlanak a testnevelésórák. A terem faláról mállik a vakolat, a levegő dohos, így ha az időjárás engedi, jobb, ha a tágas udvaron sportolnak a gyerekek.

„Nagy öröm és lelkesedés volt – emlékszik vissza a független Kanyó Judit polgármester a két évvel ezelőtti választási sajtótájékoztatóra, ahová odarendelték az érintett települések vezetőit. – Vígh László kormánybiztos megígérte, hogy a gyerekek a következő tanévben már az új tornacsarnokot használhatják."

Az új tornaterem a régi művelődési ház helyén lenne, de egyelőre semmi jele a bontásnak. Amikor Halasi Zoltánnéval, az iskola igazgatójával benyitunk, éppen tornaóra van. Felszerelésben nincs hiány, de a terem vigasztalan képet nyújt. 

Mivel a tornaterem a falu központjában, a polgármesteri hivatallal szemben épül meg, nem mindegy, hogy néz majd ki. A polgármester terveket készíttetett a homlokzatra, ezeket saját kezűleg vitte Budapestre, a Nemzeti Sportközpontokba, ahol megígérték: a terveket figyelembe veszik. 

Véget ért a tanév, és elkezdődött az, amelyikben állnia kellene már az új tornateremnek, közben Vígh László kormánybiztos sem maradt a helyén. „Amennyire nagy volt az öröm, most az egész olyan kellemetlen. A szülők kérdezősködnek, hogy mikor épül már a tornacsarnok, de nem tudok nekik mit mondani.”

Szécsényben sportcsarnok nem épül

Hat perc alatt ér az ember Varsányból a három és félszer nagyobb Szécsénybe. A két települést összeköti a tornaterem hiánya. Itt ráadásul három oktatási intézményt kell kiszolgálnia a leendő ingatlannak, ezért nem is tornatermet, hanem egy szerényebb sportcsarnokot álmodott meg a kisváros vezetése. Minden, teremben űzhető sportnak otthont adhatna, és egy kisebb, 150 fős lelátó is épülne. 

Stayer László, a település fideszes polgármestere elmondta: a helyszínre több variáció is volt, végül úgy döntöttek, hogy a most felújított Lipthay Béla Mezőgazdaság Szakképző Iskola mögött legyen a sportcsarnok. A helyszínt mind a három, tornaterem nélküli iskolából könnyű megközelíteni, mivel 150 méternél egyik sincs messzebb, és a sportcsarnok méretei miatt egyszerre akár három-négy osztály is tarthat tornaórát.

„Testnevelő tanárként különösen fontosnak találom, hogy ez a beruházás megvalósuljon” – mondta az először 2010-ben megválasztott Stayer.

Balassagyarmat: csak a susnyás

Jól jellemzi Balassagyarmat, az egykori patinás megyeszékhely sanyarú helyzetét, hogy a szocializmus idején felemelkedett Salgótarjánban van egy lakótelepi házak övezte uszoda. A két város között az út közel egy óra, de uszoda van közelebb is: a 12 ezres szlovákiai Nagykürtösön, húszpercnyi autózásra.

Balassagyarmaton jó háromezerrel élnek többen, nem véletlenül tartották itt a két évvel ezelőtti kampány-sajtótájékoztatót is, amelyen a fideszes Csach Gábor alpolgármester is szót kapott: akkor elmondta, hogy a köznevelési reform helyes volt, az önkormányzatok önerőből ugyanis soha az életben nem lennének képesek uszodát építeni.

Ehhez képest Balassagyarmaton is csak egy susnyást tudunk bemutatni a sporttelep szomszédságában, ahol egyszer majd felépül az uszoda. Csach Gábor ezzel együtt tartja a két évvel ezelőtt elmondottakat. A közbeszerzési eljárás megindult, jelenleg a hiánypótlás értékelése folyik. A vesztes pályázók ugyan lassíthatják a folyamatot, szerinte tavasszal történhetnek az első kapavágások. 

Első körben a fideszes vezetésű önkormányzat kritizálta a „sörsátor-jellegű” projektet, és az önerőt sem tudták volna kifizetni. Végül egy jobb uszodát kap a város, és a kormány az önerő költségét is átvállalta.

Nagyoroszi: bizalom van, tornaterem nincs

Nagyorosziban az iskola udvarán jelölték ki a tornaterem helyét, a gyerekek azonban még mindig egy nyolcvan négyzetméteres teremben végzik a mindennapos testnevelést. Gönczöl József, a falu polgármestere a politikusokkal való beszélgetés alapján bízik a pozitív végkifejletben, a 2018-ig tartó ciklus választási kampányára állniuk kell a tornacsarnoknak. 

A fideszes polgármester megértőnek mutatkozik, a politikának szerinte mostanában a tornaterem-építésnél  fontosabb dolgai is voltak. Balla Mihállyal a közelmúltban beszélt, ami megnyugtató volt, mivel kiderült, Nagyoroszi nincs kihúzva a programból.

Nézsa: azt ígérték, hogy majd keresik

A nézsai iskolások a művelődési ház 8x13 négyzetméteres termében végzik a mindennapi testnevelést. Az épület korszerűtlen vegyes tüzelésű, rendszeresen beázik, így nagy szükség lenne a 2014-ben ígért tornacsarnokra. Ami a falutól tellett, azt megtette: itt is ki lett jelölve egy terület, méghozzá a használaton kívüli régi focipálya az iskola közelében.

Styevó Gábor, a festői szépségű, alig valamivel ezernél több lakosú falu fideszes polgármestere elmondta: behívták tárgyalni a Nemzeti Sportközpontokba, és azzal váltak el úgy másfél éve, hogy majd keresik. Azóta sem történt semmi.

Kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, a Nemzeti Sportközpontokat, valamint hívtuk Balla Mihály országgyűlési képviselőt. A beérkező válaszokról hírt adunk.

Ha szembesíteni akarja országgyűlési képviselőjét vagy polgármesterét a 2014-ben tett, meg nem valósult ígéreteivel, írjon a tszenesi kukac mail.index.hu-ra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?