Itt a videó: döntsék el, hogy a kopaszok akadályozták-e Nyakót

2016.03.02. 14:27
Nyilvánosságra került a Nemzeti Választási Iroda térfigyelő kamerájának felvétele, amelyen látszanak azok a pillanatok, amikor Nyakó István és Erdősi Lászlóné segítője pecsétel. Az NVB szerint a kopaszok nem akadályozták Nyakót. Önök szerint?

Négy másodperccel előzte meg Erdősi Lászlóné segítője az MSZP-s Nyakó Istvánt a vasárnapi boltbezárásos népszavazásért folytatott küzdelemben. Arról, hogy Nyakó miért maradt le, akadályozták-e az ott lévő kopaszok, csak nyilatkozatokat ismertünk eddig.

A helyszínen lévő operatőrök sem tudták levideózni azt a pillanatot, amikor Nyakó és Erdősiné segítője megtudja, hogy pecsételni kell (nyilvános a Kúria jogerős döntése, megszűnt az előző kérdés védettsége). A 444 viszont megkapta a Nemzeti Választási Iroda térfigyelő kamerája által készített felvételt.

Ezen a következő dolgok látszanak:

  • Az MSZP-s Nyakó Istvánt telefonon értesítik, hogy induljon pecsételni, és ezután próbál átjutni a kopaszokon.
  • Erdősiné végig nem csinál semmit, csak a feje búbja látszik a videó jobb oldalán.
  • Erdősiné segítője Nyakó után kapja a telefont, de előtte jut az érvényesítő automatához.
  • Két kopasz Nyakó előtt áll, amikor a politikus elindul az időbélyegző felé.
  • A beadványozók amúgy azért nem közvetlenül az időbélyegző mellett állnak, mert ott - bár ez a felvételen nem látszik - van egy csík, ahová nem szabad lépni.

A felvételt levetítették a Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén is. Többször is végignézhették a tagok ezt a videót, majd 

ezután döntött úgy az NVB többsége, hogy a kopaszok nem akadályozták Nyakót fizikailag.

Az NVB megállapította azt is, hogy bár a kopaszok a magatartásukkal megsértették a választás alapelveit, de Erdősiné és kísérője ezt nem használta ki, és a Nemzeti Választási Iroda nem követett el mulasztást. Ezek után hitelesítette Erdősiné kérdését a többség 7:5 arányban Patyi András elnök jogi álláspontjára fittyet hányva.

Akadályozták a kopaszok Nyakót?  • Tippek
  • Hírek