Sorakoznak Ádernél az MNB- és postatörvény elleni kérelmek

2016.03.02. 21:18

Az MSZP képviselője személyesen vitte Áder János köztársasági elnök hivatalába szerdán délelőtt azt a levelet, amelyben azt kérik, hogy akadályozza meg a jegybankról és a postáról szóló törvénymódosítások kihirdetését.

Az érkeztető bélyegzővel lepecsételt szocialista tiltakozáshoz később a Transparency International is csatlakozott, hangoztatva, hogy a Fidesz által átnyomott rendelkezések korlátozzák a közérdekű adatokhoz való hozzáférést, ezért felszólították a köztársasági elnököt, ne írja alá a törvényeket, és kezdeményezze az Alkotmánybíróságon a felülvizsgálatukat.

A szocialista Tóth Bertalan szerint az Alaptörvény „A közpénzek” című fejezetében rögzíti az átlátható gazdálkodás követelményét, és külön meghatározza, hogy közpénzekre, és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

Tóth Bertalan
Tóth Bertalan
Fotó: Bődey János

Ennek ellenére mindkét javaslat benyújtásakor kihagytak minden egyeztetési fordulót, és egyéni képviselői indítvánnyal próbálták meg az információszabadság szűkítését elérni. Ráadásul úgy, teszi hozzá az MSZP-s politikus, hogy a folyamatban lévő ügyekre is kiterjesztenék az új módosítás hatályát.

A Transparency International szerint a két törvény megnehezíti, hogy a polgárok, élve a jogaikkal, ellenőrizzék a hatalom működését és a közpénzek elköltését, emiatt ezek a törvények nem szolgálják a magyar polgárok javát és nincsen keresnivalójuk a magyar jogrendszerben.

A szervezet levele hozzátette, hogy a parlament a jegybank esetében különös figyelmet fordított az alapítványi vagyonra, amely, a törvény indokolása szerint, az alapító MNB-től történő elkülönülésre figyelemmel „elveszíti közvagyon jellegét”. Ez a rendelkezés egymagában 250 milliárd forint sorsát rejti el a polgárok vigyázó szeme elől, de a Magyar Posta esetében is 200 milliárd forint felhasználása válik titokká – tették hozzá.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, információik szerint Áder János köztársasági elnök nem írja alá a kedden módosított jegybanktörvényt, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben eltitkolják az MNB alapítványainak pénzügyeit.

Mint szerdán kiderült, a Fideszben sem tetszik mindenkinek a kíméletlenül átnyomott módosítás. Kövér László házelnök, bár a frakciófegyelemnek engedve megszavazta mindkettőt, egy interjúban jelezte, továbbra is az a véleménye, hogy az MNB által kezelt pénz a közpénz kategóriába tartozik.