Emőke
4 °C
20 °C

Lázár János: Lehet a közpénzekre vonatkozó nyilvánosságot korlátozni

D MAR20160211006
2016.03.03. 13:52
A jegybanki alapítványok titkolózása, népszavazási balhé, oktatásügy, menekülthelyzet - rengeteg téma most is a kormányinfó napirendjén. Aki válaszol, most is Lázár János és Kovács Zoltán.
 • Görögország beavatkozik a kvótaellenes perbe, amelyet a magyar kormány indított, méghozzá Magyarország ellen.
 • Méltánytalan helyzet alakult ki a választási irodánál, a választási eljárási szabályok módosítására lenne szükség. 
 • Lázár János még nem tudta tisztázni a kopaszok balhéját Kubatov Gáborral.
 • Biztos, hogy a Klik életében lesznek változások, a szervezet most 38 milliárd forint pluszjuttatást kap, hogy rendezze a számláit.
 • Folytatódnak a földárverések. Emellett öt mintagazdaság létrehozásáról is döntött a kormány.
 • Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében március végén-április elején Szegedre látogat, vagyis tárgyal Botka László polgármesterrel, az MSZP választmányi elnökével.
 • A Saul fia alkotói állami kitüntetésre számíthatnak március 15-én.

Görögország beavatkozik a kvóta-perbe

A menekültkérdés fejleményeivel kezdte a kormányinfót Lázár János. Közölte, hogy Görögország beavatkozik a kvótaellenes perbe, amelyet a magyar kormány indított, méghozzá Magyarország ellen. "Görögország bevándorlókat akar rákényszeríteni Magyarországra" - mondta a miniszter.

Lázár elismételte a kormány álláspontját a migránsügyben, vagyis hogy Magyarország nem utasítja el a segítségnyújtást, "de ha itt segítünk az embereket, ide fognak jönni. Ha ott segítünk, ahol baj van, ott fognak maradni." Lázár szerint az Európába érkezők 70-80 százaléka illegális bevándorló, ő például Baja és Szeged között az úton afrikai migránsokat látott a minap, nem szíriai menekülteket - támasztotta alá egy példával.

Lázár szerint kockázatot és fenyegetést jelentenek "az egyre agresszívebb illegális bevándorlók", ezért a jövőben is igénybe veszik a honvédség segítségét is a határvédelemben, és a kormány szeretné ha az ellenzék hozzájárulna az alaptörvény módosításához.

A miniszter megmagyarázta azt is, miért beszélt a Bild német lapnak Orbán 100 ezer Ukrajnából érkezett bevándorlóról.  Szerinte nagyjából 100 ezer kárpátaljai magyar hagyta el otthonát, de 50-100 ezer lehet azoknak a száma, akik hosszabb vagy rövidebb távon Magyarországon tartózkodtak. Ám sokan magyar állampolgárok, így nem kértek menekültstátust.

A baloldal új nemzetiségi viszonyokat akar

A kötelező betelepítés érdemben megváltoztatná Magyarországot és befolyásolná minden magyar életét, mindenkinek meg kell adni a jogot még idén, hogy maga döntsön erről. Ezzel indokolta a kvótáról szóló népszavazási kezdeményezést Lázár.

Szerinte a Kúriához forduló baloldali pártok meg akarják változtatni az ország nemzetiségi viszonyait. Ebben éles ellentét van, mert a kormány szerint nincs szükség befogadásra. A tárcavezető közölte, a visegrádi négyek meggyőződése, hogy a Balkánon egy második védvonal is szükséges Macedóniánál az illegális bevándorlás miatt.

Méltánytalan helyzet volt választási irodánál

Lázár újságírói kérdésre kitért a kopaszok balhéjára a választási irodánál. Felmerült, hogy a kopaszok a Fradi Security-nál dolgoztak, vagyis Kubatov Gábor Fidesz-alelnöknek, egyben FTC-elnöknek köz lehetett hozzájuk. Lázár azt mondta:

Nem sikerült Kubatov Gáborral tisztázni a dolgot.

Lázár azt mondta, Kubatov az Egyesült Államokban van, "nem ugrott ki", hogy beszéljen vele. A botrányról azt mondta a miniszter, hogy "méltánytalan helyzet alakult ki, amit mindenképp meg kell változtatni". A kormány "egyértelműen érzékeli", hogy az eljárási szabályok változására szükség van. De a miniszter megjegyezte, hogy a választási törvény a parlament kompetenciája, a pártoknak kell megegyezni, hiszen kétharmados döntésről van szó.

Lázár később kifejtette, hogy nyilvánvalóan rossz a szabály, ha a választási iroda nem tudott "rendet vágni" az előtérben várakozók között. Lázár szerint azért kell módosítani az ügyön, mert elképzelhető, hogy már korábban is volt ilyen vetélkedés két népszavazási kezdeményező között, "nem tudjuk, hogy periférikus kérdésben nem történt-e már meg".

Lázár udvarias Csányi Sándorral

A miniszter kapott egy kérdést arról, hogy Orbán Viktor évértékelőjén együtt sétálgatott a teremben Csányi Sándor OTP-elnökkel. Ez csak azért volt figyelemre méltó, mert korábban Lázár oligarchának és uzsorásnak nevezte Csányit. A miniszter most azt mondta, hogy a kapuban találkozott Csányival, akinek helyet keresett. "Minden vendéggel szemben ez az udvariasság a minimum" - mondta a miniszter.

Nincs pont az MNB-ügy végén

Lázár rátért a Magyar Nemzeti Bank alapítványairól szóló törvényre, amely szerint az alapítvány gazdálkodásáról nem kell adatokat szolgáltatni, mert "elveszíti közpénz jellegét" az ott kezelt vagyon. "A kormány nem foglalkozik a kérdéssel, mert nincs joga."

Lázár megjegyezte, hogy "az ügy végén nincs pont természetesen". A kormány felajánlja a segítségét a jegybanknak és nyilvánosságnak, az IM közreműködik a probléma megoldásában. A kormány azt javasolja, a jegybankra ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a nem euróval fizető jegybankokra a világ különböző pontjain.

Ami nem magánpénz, az közpénz, de igenis lehet a közpénzekre vonatkozó nyilvánosságot korlátozni

- jegyezte meg a miniszter. Miután Lázár több kérdést is kapott erről a törvénymódosításról, azt mondta, hogy "a jegybank ellen politikai akció zajlik", mivel az ország gazdasági sikereiben az MNB-nek nagy szerepe van. Szerinte ezért támadja a politika egy része. Az pedig a jegybank dolga, hogy "az ország pénzügyi biztonságával összefüggő feladatai" egy részét gazdasági társaságon keresztül végzi-e vagy sem. A jegybank műkincsvásárlása pedig nem különleges, az osztrák jegybanknak, sőt a FED-nek is nagy műkincsgyűjteménye van.

Lázár nem erősítette meg a Népszabadság információját, hogy maga Matolcsy György kezdeményezte a módosítást Orbán Viktornál. Lázár kedden a szavazáson nem vett részt, de most azt mondta, megszavazta volna, bár megfontolandónak tartja Péterfalvi Attila kifogásait.

Változások lesznek a Klikben

Lázár az oktatási helyzetről azt mondta, hogy h munkacsoportban zajlik a köznevelés rendszerének átalakítása. "Biztos, hogy a Klik életében lesznek változások", méghozzá a Köznevelési Kerekasztal ülésein elhangzottak alapján. A Klik 38 milliárd forint pluszjuttatást kap, ebből biztosan tudják rendezni a kifizetetlen számlákat.

A miniszter hozzátette, hogy a kritikákat csak úgy tudja figyelembe venni a kormány, ha ezt a megfelelő fórumon mondják el. Ezért újra arra kérte a szakszervezeteket, hogy tárgyaljanak a kormánnyal.

Orbán hamarosan találkozik Botka Lászlóval

Lázár kapott egy kérdést a hétvégi salgótarjáni választásról, amelyet az MSZP-DK jelöltje meglepően nagy előnnyel nyert meg. Lázár gratulált a polgármesternek, és azoknak, akik éltek a választójogukkal, a kormány együtt fog működni a város új vezetésével. Lázár azt is mondta, hogy folytatótodik a Modern Városok Program, ebben a félévben szeretnének mindenhová eljutni, a következő állomás március elején, április végén Szeged lesz. Ez azért pikáns, mert Szeged polgármestere, Botka László az MSZP választmányának elnöke is, vagyis a miniszterelnök a szocialisták második emberével találkozik - igaz, városfejlesztési ügyben.

Leépítés, mintagazdaságok, tejstratégia, kitüntetés

További bejelentések:

 • Lázár János hetekkel ezelőtt jelentette be, hogy 73 állami intézmény "célkeresztbe került". A miniszter azt ígérte, hogy a lista jövő héten lesz ismert. Mindenképpen leépítésekkel jár majd a folyamat, mondta a miniszter.
 • Folytatódnak a földárverések. Emellett öt mintagazdaság létrehozásáról is döntött a kormány, megalapítva köztük a mezőhegyesi ménesbirtokot és tangazdaságot.
 • A tejágazat megsegítésére készül a kormány, első körben több mint 10 milliárd forintot szán erre a kormány.
 • A magyar kormány megegyezett Brüsszellel a paksi beruházás nyilvánosságával kapcsolatban, a projekttörvény rövidesen az Országgyűlés elé kerül.
 • Lázár kapott egy kérdést arról, kitünteti-e a kormány március 15-én az Oscar-díjas Saul fia alkotóit. Lázár sejtelmes választ adott: akinek joga van kitüntetésre felterjeszteni, megteszi a szükséges lépéseket, és javasolja majd a kitüntetést.

(Borítókép: Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/ Marjai János)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!