Negyedjére is kihallgatnák a szexuális bűncselekmény nyolcéves áldozatát

2016.03.03. 00:38 Módosítva: 2016.03.03. 00:51

Sírógörcsöt kapott egy nyolcéves kislány, amikor megtudta, hogy immár negyedjére szeretnék kihallgatni egy tavalyi szexuális bántalmazás miatt. Az anya tiltakozik, és nem kíván eleget tenni a hatóság kérésének, írja a Magyar Helsinki Bizottság emberi jogi blogja.

A kislány tavaly nyáron lett szexuális bűncselekmény áldozata, azóta már háromszor, három különböző hatóságnak, kellett elmesélnie a vele történteket. A kihallgatások során végig egyértelmű válaszokat adott, az elhangzottakról pedig jegyzőkönyv és hangfelvétel is készült.

Az anya (és még sokan mások) szerint az újabb kihallgatás csak még tovább nehezítené a trauma feldolgozását, a lánya még a pszichológusok segítségével sem tudta magát túltenni a történteken. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint egyébként gyermekkorú személyt csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható. Mivel az elkövető már a helyszínen elismerte a tettét, az áldozat tanúvallomását akár a beismerő vallomással is pótolhatnák. Éppen ezért jogsértő, ha újból kihallgatják őt – következtet a blog.

A büntetőeljárási törvény alapelvi jellegű rendelkezése szerint ha a büntetőeljárásban különleges bánásmódot igénylő sértett vesz részt (márpedig a 18. életévét be nem töltött sértett ilyennek minősül), akkor a bíróságnak, az ügyésznek és a nyomozó hatóságnak az eljárás során sértett lehető legnagyobb kíméletével kell eljárnia

– írják, illetve hozzáteszik, hogy az újabb kihallgatás a bűncselekmények áldozatainak jogairól szóló uniós irányelvnek mondana ellent. Trócsányi László igazságügyi miniszter egyébként nemrég azt ígérte, hogy erősíteni fogja a bűncselekmények áldozatainak jogait a büntetőeljárásban.