Végleg kilakoltatják a Citadella boltosait

2016.03.03. 08:51

Véglegesen lezárult a Citadella boltosainak az állam ellen indított pere, a Kúria ugyanis elutasította a korábban meghozott jogerős ítéletek ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmüket - tudta meg a Magyar Hírlap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még 2013 októberében mondta ki egy határozatban, hogy a bérlőknek át kell adniuk a területet az állam tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek.

Az ezután kezdődött huzavonának 2014 májusában egy rendőri akció vetett véget, de a boltok, üzletek tulajdonosai nem nyugodtak bele a helyzetbe, és a határozat bírósági felülvizsgálatát kezdeményezték. Ennek keretében hat felperes nyújtott be keresetet, de ezeket a bíróság elutasította. A jogerős ítéletek ellen a felperesek felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához, ami azonban február 23-i ítéletével hatályukban fenntartotta a jogerős ítéleteket. A bíróság megállapította, hogy a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értéket hordoz, amit mindenki köteles megóvni.

A világörökségi terület védelme és fennmaradását szolgáló használata közérdek, ami abban az esetben valósulhat meg, ha valamennyi jogalany közreműködik e célok elérése érdekében. A világörökségi terület használata, bemutatása és fejlesztése egységes kezelési elvek alapján, a világörökségi címhez méltó módon történhet meg. Az államnak a hatáskörrel rendelkező szerve útján érvényre kell juttatnia a világörökségi helyszínnel kapcsolatos érdekeit – áll az indoklásban.