Félmillió forint kártérítést kap a rendőrrel hepciáskodó sofőr

2016.03.04. 13:16 Módosítva: 2016.03.04. 15:08

Igazoltatással, jogsértő bilincseléssel és előállítással kezdődött, majd az erőszakoskodó rendőr elítélésével folytatódott az az ügy, amely csütörtökön ért véget. A Győri Ítélőtábla jogerősen félmilliós kártérítést ítélt meg a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének - közölte a bizottság.

Hepciáskodás

Ügyfelüket 2011. május 26-án vonták közúti ellenőrzés alá Tatabányán. A férfi az ellenőrzés során vitatta a szabálysértés tényét, de átadta a jogosítványát és az autó forgalmi engedélyét. A rendőr azonban a személyi igazolványát is kérte, noha arra semmi szükség nem volt, mert a sofőr már igazolta személyazonosságát. A sértett szóvá tette mindezt, amit a rendőr hepciáskodásként értékelt. Később a bíróságnak is a sofőr provokatív magatartására hivatkozott.

Az intézkedő rendőr azt is megjegyezte, hogy akár le is lőhetné, amire a férfi úgy válaszolt, hogy „tessék, akkor lőjön le”. "Erre a rendőr haragra gerjedt, az autója csomagtartójához vonszolta ügyfelünket, ott arccal előre rányomta a csomagtartó-tetőre, ezután rátérdelt a gerincére, és kezeit hátrabilincselte."

Fájt, zsibbadt a keze

A sofőrt előállították a Tatabányai Rendőrkapitányságra, de ennek okát nem közölték vele. "Ügyfelünk előállítása alatt többször panaszkodott arra, hogy fáj, zsibbad a keze. Végül orvos előtt vették le a bilincset, ami mély nyomot hagyott csuklóin. Erről látlelet is készült."

A sértett feljelentése alapján közvádas eljárásban ítélték el az intézkedő rendőrt: hivatali visszaélés és bántalmazás hivatalos eljárásban miatt 375 ezer forint pénzbüntetést kapott. (Ilyen büntetéssel egyébként rendőr maradhat az elkövető.)

Személyes motívum vezette

A büntetőbíróságok megállapították, hogy a rendőrt nem a közérdek, hanem személyes motívum vezette az intézkedés során, egyszerűen meg akarta alázni A rendőri eszközöket pedig erre, illetve fájdalom okozására használta fel, azaz jogtalan hátrányokozási céllal visszaélt a hivatali hatalmával. A testi kényszer alkalmazása, a bilincselés és az előállítás a jogtalanul történt.

A férfi gerincébe térdeléssel, mivel annak semmi köze nem volt még az egyébként jogszerűtlen bilincseléshez sem, a rendőr bántalmazást követett el - írja a Helsinki Bizottság. 

A sértett a jogerős büntetőítélet meghozatala után  fordult a Helsinki Bizottsághoz, hogy segítsenek a rendőrséggel szembeni kártérítési igénye érvényesítésében.

Félmilliót kapott

A kártérítési eljárás során a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság úgy állt hozzá az ügyhöz, mintha a felperest ítélték volna el bűncselekményekért, nem pedig a szolgálatában álló rendőrt.

A Győri Ítélőtábla csütörtökön az emberi méltóság sérelme mellett megállapította a személyes szabadsághoz való jog, a testi épség és a lelki egészség sérelmét is. Kötelezte az alperest magánlevélben történő sajnálkozásra, a kártérítés összegét 500 ezer forintban és kamataiban állapította meg.