Orbán Viktor: Nem csinálunk Európát Magyarországból

2016.03.04. 07:52
Itt nem lesznek kerítésáttörések, nem fognak vadászni mindenfajta bandák feleségeinkre, lányainkra – mondta Orbán Viktor kormányfő a menekülthelyzetről a Kossuth rádióban. A kormányfő szerint ebből a szempontból itt nem lesz Európa. Orbán a magyar filmipar rendbetételéről is beszélt, és Andy Vajnát az egyik legbátrabb magyarnak nevezte.

„Jobb külön-külön cselekedni, mint együtt tétlen maradni” – mondta a menekültválság kezeléséről Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő, aki elsősorban a migránsokról kapott kérdéseket, az interjúban megismételte a már ismert álláspontját a menekülthelyzetről: szerinte az EU nem cselekszik, míg Magyarország megvédi az országot és Európát a menekültektől.

A riporter felvetette, hogy vajon szétszakadhat-e az EU a menekültválság miatt. Orbán erre azt mondta, hogy ezt a kérdést megelőzi a migránsválság megoldása. Orbán szerint olyan tervek hallhatóak, hogy kialakulhat egy mag-Európa és körülötte egy gyűrű-Európa, „de ez nem a ma problémája, bár még ebben az évben várható erről döntés”. 

Orbán szerint az elmúlt egy év „legnagyobb rejtélye” Görögország. „Miért tűrte el, hogy a görög–török határ megszűnjön?” – mondta Orbán, aki nem érti, miért engedtek be százezerszámra migránsokat ellenőrzés nélkül Európába. Orbán szerint senki nem nevezi meg a görögöket mint felelősöket, mert „a futballban is a gyengébb csapatnak szurkolunk”, de nem kerülhető meg Görögország felelőssége.

Nem lesznek kerítésáttörések, nem lesz vadászat

Orbán ezek után rátért arra, hogy a migránsok Magyarországra nem léphetnek be ellenőrzés nélkül. „Itt nem lesznek kerítésáttörések, nem fognak vadászni mindenfajta bandák feleségeinkre, lányainkra.” Orbán szerint ha ennek a jelét látják, „a csírájában el fogják fojtani”.

Nem csinálunk Európát Magyarországból

– jelentette ki a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy „ebből a szempontból nem csinálunk Európát”. 

Magyar–román kerítés két-három hét alatt

Orbán a kerítésről azt mondta, hogy egyszerre készül a kormány a határzár megerősítésére és új szakasz kiépítésére. Ha a macedónok nem bírják tartani a saját határukat, akkor Magyarországnak meg kell védenie a saját határait. Nem tudjuk, hogy a románok meg tudják-e állítani a migránsokat, így a kormány két-három hét alatt fel tudja húzni a kerítést a magyar–román határon, az anyagokat már megrendelték ehhez.

Orbán beszélt a kormány által kezdeményezett kvótaellenes népszavazásról, amelyet szerinte az európai politikusok pontosan értenek, csak úgy tesznek, mintha 1294 menekültről lenne szó. Márpedig Orbán szerint arról a kérdésről van szó, hogy lehet-e helyes egy menekültpolitika, ha ellentétben van a népakarattal.

Andy Vajna, a legbátrabb magyar

Orbánt a majdnem félórás interjú legnagyobb részében a menekültekről beszélt, csak erről kapott kérdést. Két másik témát érintett még a beszélgetés végén.

  • A hétvégi szlovák választásokról azt mondta a kormányfő, hogy reméli, hogy „erős, világos felhatalmazással rendelkező kormány jön létre”, és sok sikert kíván a magyaroknak is a választáson.
  • Orbán emellett gratulált a Saul fia Oscar-díjának, és ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a magyar filmipar annyi támogatást kapott az elmúlt években, hogy „ezt már nincs hová emelni”. Korábban a filmfinanszírozás területén káosz volt, de Andy Vajna, aki szerinte „az egyik legbátrabb magyar”, rendet tett. 

Orbán Viktor nem kapott kérdést, és nem is beszélt 

  • a népszavazási balhéról,
  • az oktatási helyzetről,
  • az egészségügyi helyzetről,
  • az MNB-alapítványok adatainak titkosításáról.