2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia 1
Anglia 1
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Olaszország 0

Ott folytatják Farkas Flórián emberei, ahol abbahagyták

2016.03.04. 17:16
Tízmillió forintot utaltatott ki magának Farkas Flórián két embere az ORÖ-ben, mindenféle felhatalmazás, önkormányzati vagy bírósági döntés nélkül, kártérítés címszó alatt. A két alkalmazottat többen is feljelentették. Az új, Farkas Flóriánhoz köthető elnök abba is belemenne, ha legalább a felét visszafizetnék.

Nem tartanám meglepőnek, ha átláthatatlan lenne már az olvasóknak az a több tucatnyi botrány, eltűnt milliók, százmilliók az Országos Roma Önkormányzat körül, de ez most egy egyszerű, érthető történet lesz.

A roma önkormányzatot Farkas Flórián vezette, hűséges embere volt Bence Gáborné, gazdasági vezető és Diós Krisztina. Az ő vezetésük alatt történtek a sajtót megjárt visszaélések, megmagyarázhatatlan nagy összegű kifizetések, illetve az ő vezetésük alatt herdáltak el másfél-kétmilliárd forintot egy foglalkoztatási szövetkezet segítségével.

Egészen konkrétan Bence Gáborné, mint az ORÖ gazdasági vezetője volt az, aki az összes számlát iktatta, ami a Híd a munka világába programban keletkezett. Mindezzel párhuzamosan az abban a programban létrehozott foglalkoztatási szövetkezetben volt gazdasági asszisztens. Ugyanebben a költségvetési csalásba keveredett szövetkezetben dolgozott az ORÖ-vel párhuzamosan Diós is. Ez a szövetkezet jött létre annak a programnak a keretében, aminek kifizetését leállította a minisztérium, ahol az is a levegőben lóg, hogy az addig elköltött pénzt vissza kell fizetnie az ORÖ-nek, ahol az Emmi, a NAV és az EU is vizsgálódik.

Farkas után Hegedüs István lett az elnök, de eleinte a hivatalvezető és a Gazdasági vezető, Bence Gáborné is maradt, gyakorlatilag ők döntöttek mindenről, majd amikor az előző vezetés összes dolga kezdett ráomlani az új elnökre, az eltávolította ezeket az embereket. Rövid időszak után azonban Farkas, különböző pénzek, szerződések ígéretével maga mellé állított annyi képviselőt, hogy a neki most már nem tetsző Hegedüst leváltsa, helyére saját emberét ültesse. És, micsoda meglepetés: emberei visszakerültek a roma önkormányzatba. Egyik első lépésükként nekik nem járó pénzt utaltattak ki maguknak.

Bence Gáborné munkaügyi pert indított, amikor eltávolították, és 900 ezer forintnyi szabadságpénzt és kártérítést követelt. A perben állítólag egyetlen egy meghallgatás volt eddig, a második most március közepén lenne majd.

Ehhez képest Bence Gábornénak kiutaltak 5 millió 900 ezer forintot, csak azért, mert ő azt mondta.

A Romnet beszámolója szerint a pénzt a megbízott hivatalvezető, Csala Elvira utalta ki. Bence Gáborné azt mondta, peren kívüli egyezség volt, ez az összeg neki jár, sőt egy állítólagos hangfelvétel szerint meg is fenyegette Csalát, hogy ha nem fizeti ki, a munkáját is elveszíti. A Romnet cikke szerint az új elnök úgy fogalmazott: „Elmondom, ahogy van, ezek a Csala Elvirát bezsarolták, hogy amennyiben nem írod alá és utalod át a pénzt, tudod jól mi ketten vagyunk itt a főnökök, megszüntetjük a munkaviszonyokat”. Emiatt a fenyegetés miatt utalt Csala, és írta alá az utalást az új gazdasági vezet, Poldán Ferenc.

És ugyanezen indokkal fizettek ki Diós Krisztinának 3 millió 700 ezer forintot. Ő a munkaügyi perben összesen 900 ezer forintot követelt.

A pénzek kiutalásával tehát csupán csak annyi probléma van, hogy: azt sem bírósági döntés, sem peren kívüli egyezség nem támasztja alá, de ha ez nem lenne elég, ehhez sem elnöki, sem közgyűlési hozzájárulás nem volt.

Az egyik ORÖ-képviselő elmondta, hogy az új elnök, Balog János az önkormányzat zárt ülésén arról tájékoztatta a képviselőket, hogy ez tényleg így történt, de azóta azt a két embert, Bence Gábornét és Diós Krisztinát felszólította, hogy mondjanak fel, és egy részét, a felét fizessék vissza a nekik jogtalanul kiutalt pénznek. A Romnet úgy tudja a két ember már korábban felmondott. Az elnök, Balog feljelentést tett végül. De feljelentést tett még a nemzet feljelentője, Tényi István, illetve az ORÖ-képviselő Vajda László is.

Bence Gáborné egyébként ment volna Farkas Flórián miniszterelnöki biztos titkárságára, amikor az ORÖ-ben kezdtek beomlani a dolgok, de állítólag ez már a Miniszterelnökségen is soknak tűnt, így megtagadták az ő munkaszerződésének aláírását. Most már nem olyan nagy baj, visszakerülhetett az ORÖ-be, hogy megajándékozza magát 5 millió forinttal. A kellemetlenségekért.