Mégsem váltott megyét Szentlőrinckáta

2016.03.06. 20:48 Módosítva: 2016.03.06. 22:39

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a szentlőrinckátai népszavazás, amely arról döntött volna, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez csatlakozzon-e a Pest megyei település, írja az MTI a település jegyzőjének tájékoztatás alapján.

A szavazásra jogosult 1557 választópolgár közül 152-en adták le voksukat, ami 9,76 százalékos részvétel jelent. Az érvényességhez a részvételnek meg kellett volna haladnia az 50 százalékot, így a szavazás érvénytelen lett.

A szavazók közül 32-en támogatták, 120-an pedig ellenezték a megyeváltást.

Nagy István, a település független polgármestere az MTI-nek korábban elmondta, hogy a megyeváltásról szóló helyi népszavazást azért kezdeményezték tavaly novemberben, mert a két kilométerre lévő Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez szerettek volna csatlakozni. Hozzátette, hogy Szentlőrinckáta Pest megyei településként jelenleg a Közép-magyarországi Régióhoz tartozik, ami miatt uniós forrásoktól esnek el, a váltással azonban az Észak-alföldi Régióhoz kerültek volna, amelyre kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek vonatkoznak.

A polgármester jelezte azt is, hogy a közelmúltban kapott jogértelmezés szerint azonban a váltásra csak 2019-ben kerülhetett volna sor, amikorra már megtörténik az uniós források szétosztása, így a szavazás lényegében elvesztette a tétjét.

A független polgármester marad Tápiószentmártonban

A független Györe László folytathatja a polgármesteri munkát Tápiószentmártonban, miután megnyerte a településen vasárnap tartott időközi választást. A választásra jogosult 4416 polgárból 2486-an járultak az urnákhoz, ami 56,3 százalékos részvételnek felel meg. A három polgármesterjelölt közül Györe Lászlóra 1317-en voksoltak. A második helyen 1145 szavazattal Majoros Máté (Fidesz-KDNP) végzett, míg Kovács Istvánné (Magyar Munkáspárt) tíz voksot kapott.

Időközi Rigyácon

Kántor László (független) eddigi alpolgármestert választották meg a település új vezetőjének vasárnap a Zala megyei Rigyácon. A település 351 szavazásra jogosult polgára közül 225-en szavaztak, a szavazatok összeszámolása után egy érvénytelen voksot találtak.

A négy jelölt közül Kántor Lászlót 94-en támogatták, a független Keléné Molnár Melinda 85, a szintén független Poszavecz Mónika 44, a Magyar Munkáspárt színeiben induló Kovács István pedig egy szavazatot gyűjtött.

Rigyácon azért kellett időközi választást kiírni, mert Homály Balázs (független), az eddigi polgármester tavaly november 27-i hatállyal lemondott, döntését azzal indokolta, hogy nem tudott együttműködni a képviselő-testülettel.

Fancsalon és Karancskesziben is szavaztak

Isóczki Lajos (független) lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsal polgármestere. A község korábbi vezetője 125 voksot kapott, ellenfele a szintén független Pető Tamásné pedig 94 szavazatot.

A független Királyhegyi Gyulát választották Karancskeszi polgármesterévé. Az időközi polgármester-választáson négy jelölt indult, Királyhegyi Gyula 517 szavazattal nyert.