Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: Magyarország közeli barátja Azerbajdzsánnak, folytatódik az együttműködés

2016.03.06. 12:10 Módosítva: 2016.03.06. 12:14

Nagy lehetőség előtt áll a magyar-azeri együttműködés, mert a jelenlegi helyzet nemcsak kihívást, hanem óriási lehetőséget is jelent - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Azerbajdzsánban az MTI tudósítása szerint. A kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter azért utaztak a keleti autokráciába, hogy a gazdasági együttműködés további lehetőségeiről tárgyaljanak annak vezetőivel. 

A kormányfő Ilham Aliyev azeri elnökkel találkozott a Baku melletti elnöki palotában. A megbeszélés után tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor kiemelte: Magyarország látja az olajárak okozta gazdasági nehézségeket, de elismeréssel figyeli, ahogyan Azerbajdzsán reagál az új helyzetre. Nem lehet úgy folytatni a gazdaságpolitikát, ahogy korábban tették, mindenkinek alkalmazkodnia kell az új helyzethez, és ebben Magyarország jó partner lehet, kihasználhatják a tudását az együttműködésben egyebek mellett a mezőgazdaság, az IT és az energetika területén - érvelt. Ilham Aliyev szerint Magyarország közeli barátja Azerbajdzsánnak, kapcsolataik stratégiai jellegűek.

Szijjártó szerint, aki a hétvégén magyar-azeri üzleti fórumon vett részt Bakuban, a jelenlegi helyzetben nagy szükség van kiszámítható, megbízható partnerekre, és Azerbajdzsán stabil partnere, szövetségese, barátja Magyarországnak. A külügyminiszter azt mondta,szorosabbra kívánják húzni a két ország közti együttműködést az  IT-szektor, az infrastruktúrafejlesztés, a vízgazdálkodás, az energetika és a mezőgazdaság terén.

A magyar-azeri kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet és barátság, és minden feltétel adott, hogy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést alakítsanak ki.

A tárcavezető szerint a Wizzair hamarosan induló Budapest-Baku közvetlen légi járata segítheti a kétoldalú együttműködés fejlesztését. Beszéde után Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: a magyar-azeri gazdasági együttműködés új dimenzióba lép,

ennek a hátterét a magyar kormány biztosítja azáltal, hogy az Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá annak érdekében, hogy a kétoldalú vállalati kapcsolatokat fejleszthessék.

A fórumon négy vállalatközi megállapodást írtak alá:

  • magyar vállalatok beruházásokat hajtanak végre Azerbajdzsánban, leginkább az állattenyésztési technológiák területén
  • magyarok segíthetnek okos város koncepciók-kivitelezésében, ami azt jelenti, hogy városüzemeltetési technológiákat szállítanak Azerbajdzsánba
  • az Azerbajdzsán által fontolgatott arányos útdíjrendszer bevezetésében magyar vállalatok vehetnek részt,
  • és magyaroké a lehetőség az informatikai rendszerek biztosítása, a közigazgatás és a kereskedelem elektronikus alapokra történő áthelyezésének területén is.

A fórumon politikusokon kívül 44 magyar vállalat 49 üzletembere, valamint 116 azeri vállalat vett részt. Orbán és Szijjártó a keleti nyitás politikájának jegyében eddig is örömmel működött együtt Azerbajdzsánnal, ugyanakkor sokan bírálták őket azért, mert egy kvázi diktatúrával fűzik szorosabbra Magyarország kapcsolatát. Orbán kétnapos látogatása alatt többek között megkoszorúzta a mostani elnök apja, Heydar Aliyev nemzeti vezető sírját, aki évtizedeken át a kommunista párt főtitkáraként egypártrendszerben irányította az országot.