Megszüntetnék a menedékkérők költőpénzét

2016.03.07. 12:45

A kormány honlapján megjelent hétfőn egy belügyminisztériumi tervezet „egyes migrációs és menekültügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról”.

Összezsúfolás törvényesen

Változtatni akarnak azokon a szabályokon, hogy mennyire lehet összezsúfolni az embereket. Lecsökkentenék a kötelező légtér- és mozgástérminimumot az őrzött szállásoknál, a közösségi szállásoknál és az idegenrendészeti-és menekültügyi őrizetben.

  • A fejenkénti kötelező légtérminimum 15 köbméterről 6 köbméterre zuhanna.
  • A minimális mozgástér férfiaknál 5-ről 3 négyzetméterre,
  • nőknél 5-ről 3,5 négyzetméterre csökkenne.

Ezek az új számok megegyeznek a börtönzárkákra vonatkozó előírásokkal. A tervezet indoklásából világosan ki is derül: az a cél, hogy a feltételek a menekültügyi őrizetben se legyenek kedvezőbbek.

„Az idegenrendészeti és a menekültügyi őrizet végrehajtására szolgáló idegenrendészeti őrzött
szálláson az elhelyezési feltételek kedvezőbbek jelenleg a büntetés-végrehajtási intézetre
vonatkozóan meghatározott feltételeknél. A módosítás az elhelyezési feltételekre vonatkozó ,
a bv intézményekre vonatkozó eltérő szabályozás megszüntetését szolgálja" – írják.

Az a szabály megmaradna, hogy a házastársak és a kisgyerekes családok részére legalább 8 négyzetméteres mozgásteres lakóteret kell biztosítani.

Nem adnának többé költőpénzt

A tervezet másik fontos eleme a költőpénz megszüntetése lenne (a lakáscélú és a beiskolázási támogatás megszüntetése mellett). Hatályon kívül helyeznék a mostani szabályból az erre vonatkozó részeket.

A módosítást követően sem a menedékkérők,  sem  a  nemzetközi  védelemben  részesítettek  nem lesznek jogosultak költőpénzre

– mondja ki egyértelműen az indoklás.

A szabad felhasználású költőpénz most:

  • befogadóállomáson elhelyezett kiskorúaknak, egyedülálló szülőknek, időseknek, munkaképteleneknek havi 7125 forint,
  • befogadóállomáson elhelyezett felnőtteknél havi 2850 forint.
  • menekültügyi őrizetben lévő, elismerésüket kérő embereknek havi 7125 forint.

A módosítással megvonnák a befogadott státusszal rendelkező harmadik országbeli állampolgárok (akit nem lehet hazaküldeni, mert ott üldözés, kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy halálbüntetés áldozata lenne, de nem jogosult menekült státuszra) pénzbeli ellátását is, ami a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege (22 800 forint).

A szintén megszűnő beiskolázási támogatás most még 21 éves korig jár, tanévenként egyszer vehető igénybe, tankönyvre, tanszerre, ruhára fordítható, összege 28 500 forint.

Az indoklás a magyar állampolgárokéval egyenlő jogokra és kötelezettségekre hivatkozik.

A rendeletmódosítások a terv szerint április elsején lépnének hatályba, és az ezután indult ügyekben kellene alkalmazni azokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla