Németh Szilárd nekiment a tüntető szülőknek, mert nem mondták le az iskolai ebédet

2016.03.07. 12:47 Módosítva: 2016.03.07. 13:01
A kopaszok választási irodás balhéjáról és az oktatási tiltakozásokról volt szól főleg a parlamentben napirend előtt. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke mindkét témához hozzászólt, és új szempontok alapján kárhoztatta az oktatási rendszer elleni tüntetőket. Harangozó Tamás pedig a Jog-tipró díjat jelképező bakancsot rakott Orbán Viktor asztalára. A Jobbik feljelentést tesz egy klikes ügyben. Parlament.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke napirend előtti felszólalásában elítélte, hogy a szülők múlt hétfőn úgy tiltakoztak, hogy nem engedték a gyerekeket iskolába. A tiltakozók számáról nem tudni pontos adatot (az iskolákban tilos is volt listázni a dolgot), de a Facebook-os visszajelzések és sajtóhírek alapján több tízezren vehettek részt az akcióban.

A Fidesz alelnöke szerint ezzel a hétfői hiányzós akcióval több probléma is volt. Egyrészt pártpolitikának nincs helye az iskolában, másrészt a felnőttek konfliktusait Németh szerint nem szabad "a gyerekek mögé bújva, rájuk hivatkozva kezelni". Ezeket az érveket már hallottuk fideszes politikusoktól, Németh azonban néhány új szempontot is bedobott. 

Szerinte a tiltakozók arra nem gondoltak, hogy a hiányzásuk alatt le kellett volna mondani az iskolai ebédet. Az ingyen ebédek le nem mondásával ugyanis súlyos közpénzeket herdáltak el. 

Csepelen az ebédek le nem mondása 598 ezer 210 forintba került

- mondta az egykori csepeli polgármester, aki utódjától elkérte az adatokat. 

Németh arról is beszélt, hogy múlt hétfőn sok gyerek - értesülése szerint - azért maradt otthon, mert sok a tananyag. Márpedig "a gyerek csak a maga szemszögéből tudja megítélni, mi a sok és mi a kevés", és a tanárokra kell bízni ennek a megítélését.

Németh Szilárdra az ellenzék nem reagálhatott, a kormány részéről Soltész Miklós szociális államtitkár kért szót. A felszólalásában ő az tanári szakszervezetek képviselőinek üzent amiatt, hogy nem hajlandóak részt venni a Köznevelési Kerekasztal ülésén. Szerinte nem felelős hozzáállás, hogy nem tárgyalnak, a múlt heti, parlamentben rendezett oktatási vitanapon viszont beültek a szocialisták páholyába. 

Bakancs Orbán Viktornak

Az oktatás mellett a másik slágertéma a kopaszok balhéja volt. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese egy bakancsot rakott Orbán Viktor asztalára. A bakancs az úgynevezett Jogtipró-díjat jelképezi, amelyet eredetileg egy jobboldali Szabadság kör osztott ki a 2006-os események miatt. De később Robert Fico és Daniel Cohn-Bendit is megkapta a díjat.

A miniszterelnök nem tartózkodott a parlamentben, így a szocialista politikus nem tudta személyesen átadni neki a bakancsot. Harangozó úgy fogalmazott, hogy a "fekete kedden bőrfejű verőlegények elfoglalták az NVI épületét, és erővel megakadályozták, hogy Nyakó benyújtsa kérdését", a hatóságok azonban máig nem voltak képesek megtalálni és beazonosítani a kopaszokat.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azt válaszolta, hogy az NVB kidolgozza az új népszavazási szabályokat, és módosítják majd a törvényt, amely 1997-es és a "Horn-kormány idejéből származik". Völner azt nem tette hozzá, hogy közben 2013-ban a Fidesz jelentősen módosította.

Németh Szilárd annyiban reagált Harangozóra, hogy az üléstermen kívül átvehet egy "véres bakancsot, ami hiányzik egy 2006-os verőlegényük lábáról". A vasárnapi boltbezárásról pedig azt mondta a Fidesz alelnöke, hogy ha lesz róla népszavazás, a Fidesz tudomásul fogja venni a többség döntését. 

A Jobbik feljelent

A Jobbik is az oktatással foglalkozott napirend előtt. Dúró Dóra kifogásolta, hogy ellehetetlenítettek egy intézményvezető-helyettest, Ablonci Diánát, aki jelezte a tankerületnél, hogy úgy foglalkoztatnak megbízási szerződéssel pedagógusokat, hogy ők közben közalkalmazottként is a Kliknek dolgoznak. Jelezte, a Jobbik feljelentést tesz az ügyben. Az ellenzéki képviselő a Klik átszervezésével kapcsolatban érdeklődött, majd azt kérte, ha valóban fontos az oktatás, akkor a pénzt ne sajnálják ettől a területtől.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkára a konkrét ügyben vizsgálatot ígért. Aztán elmondta, hogy a Klik átszervezése megkezdődött; először az adósságállománytól szabadítják meg, majd a köznevelési kerekasztalon kialakult javaslatnak megfelelően július 1-jétől új szervezeti formában működik.