Háromszor mászta meg a kerítést, harmadszor is elítélték a koszovóit

2016.03.08. 08:54 Módosítva: 2016.03.08. 09:53
Körmenden és Szekszárdon is ideiglenes menekülttábor lesz, már hirdetik az állásokat. Harmadszor is elítéltek egy kerítésmászó koszovóit. A menekültválság haza hírei kedden.
  • Új ideiglenes menekülttáborok nyílnak: 50 állást hirdetett meg a bevándorlási hivatal Körmenden és Szentgotthárdon, többek közt szociális munkást, gondnokot, gépjárművezetőt, pénzügyi szakembert keresnek –  írja  a Magyar Nemzet. Körmenden és Szentgotthárdon ideiglenesnek nevezett táborokat alakítanak ki a migránsoknak a helyiek tiltakozása ellenére. A Vas Megyei Kormányhivatal honlapján jelentek meg a felhívások, ezek alapján összesen 40 szociális munkást, 4 gondnokot, továbbá 2 gépjárművezetőt és 2 pénzügyi szakembert keresnek a két most épülő nyugat-magyarországi befogadóállomásra. Körmenden a múlt héten megkezdték az építkezést, oda a tervek szerint 300–500 illegális bevándorló kerülhet majd, Szentgotthárdon azonban, ahol 300 embert helyeznének el, még el sem kezdődött az építkezés. A kiszemelt terület a lap szerint belvizes. A kormány a tervek szerint holnapi ülésén dönt a déli határnál lévő menekülttáborok bezárásáról. Ez elsősorban a nagyfait érinti, de a kiskunhalasi és a békéscsabai állomás is bezárhat. Ez azért is érdekes lépés, mert már most is telítettek a bevándorlási hivatal táborai.
  • Háromszor is elítéltek egy kerítésmászó koszovóit: A Délmagyar szerint újra bíróság elé állt egy koszovói férfi, akit immár háromszor ítéltek el tiltott határátlépés miatt. A férfi szeptemberben, februárban és múlt szombaton is átmászott a kerítésen. Először 2 évre utasították ki Magyarországról, másodszor 11 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, harmadszor pedig 1 év börtönbüntetést szabtak ki rá és 4 évre kiutasították Magyarországról. A vádlott és védője fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.
  • A katonák már készen állnak a román-magyar határzár megépítésére: Ugyan a kormány csak szerdán dönthet a magyar-román határon a kerítés megépítéséről, a Beol.hu cikke szerint Dombegyházára már megérkeztek a kerítésépítésben részt vevő katonák, őket a helyi művelődési házban szállásolták el. Mezőhegyesre múlt héten több katonai jármű érkezett, a katonákat pedig a volt cukorgyári szálláson helyezték el. A környéken a helyiek a napokban több áruszállító járművet is láttak, ezek az alapanyagokat hordták az építkezés lehetséges helyszínére. Korábban arról volt szó, hogy amennyiben a kerítés megépítése mellett dönt a kormány, akkor azt a magyar-szerb-román hármashatárnál fogják kezdeni, Dombegyháza azonban 60 km-re van onnan.