Most már minden párt új népszavazási szabályokat akar

DBZOL20160223002
2016.03.08. 16:02
Négy parlamenti frakció képviselői tárgyaltak kedden a népszavazási törvény módosításáról. Az MSZP nem vett részt az egyeztetésen, a szocialisták szerint csak azután lehet új népszavazási törvényről egyeztetni, ha kiderült, mi történt a választási irodánál a "fekete kedden".

A kormánypártok, a Jobbik, valamint az LMP is kiáll a népszavazási törvény mihamarabbi, a mostani problémák kiküszöbölését célzó módosítása mellett. A témáról az LMP kezdeményezésére tárgyaltak a frakciók, írta az MTI.

Fidesz: Meg kell várni az NVB javaslatát

A kormánypártokat képviselő Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke azt mondta, reméli, hogy a Nemzeti Választási Bizottság, amelyben valamennyi frakció képviselteti magát, mihamarabb megteszi javaslatát. A pártoknak ugyanakkor szerinte folytatni kell az erről szóló konzultációt, hogy a parlament rövid időn belül módosítani tudja a jogszabályt úgy, hogy a néhány hete tapasztalt méltatlan jelenetek ne ismétlődhessenek meg. 

Az LMP azon kezdeményezéséről, miszerint például a népszavazással kapcsolatos kampányfinanszírozáson vagy az esélyegyenlőséget biztosító passzusokon is változtatni kellene, azt mondta: nem zárkóznak el az egyeztetés elől, de azt tartja helyesnek, ha előbb az ezzel foglalkozó testület alakítja ki álláspontját. Megjegyezte: hasonló témában korábban a kormányoldal is egyeztetést hirdetett, ám azon az LMP nem vett részt. 

LMP: Az alaptörvényt is módosítani kellene

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője azt mondta: a parlamenti pártoknak megoldást kell találniuk arra, hogy a két héttel ezelőtt a Nemzeti Választási Irodánál történtek ne ismétlődhessenek meg, ugyanakkor a jogszabály ennél szélesebb körű módosítását is szükségesnek ítélte.

Úgy fogalmazott: "a Fidesz 2011-ben olyan népszavazási intézményt alkotott, ahol a hatalom bábozhat az emberekkel, mi viszont egy olyan törvényt szeretnénk, ahol a népszavazás valóban az embereké lesz". Megismételte: nem pusztán az ügyészségnek kell kivizsgálnia, "kik rendeltek verőembereket" az NVI-hez, szerinte a kérdésben a nemzetbiztonsági bizottságnak is dolga van. 

Az alaptörvény általuk kezdeményezett módosításának kormánypárti elfogadottságára vonatkozó kérdésre válaszul úgy fogalmazott: Gulyás Gergely "nem volt túl lelkes", a helyi népszavazás szabályainak könnyítésétől azonban nem zárkózott el, ez pedig nem képzelhető el alkotmánymódosítás nélkül. 

Jobbik: Vissza kell adni a népszavazást a népnek

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese közölte: pártja az LMP-hez hasonlóan nyitott az alaptörvény módosítására is annak érdekében, hogy "a népszavazás intézményét visszaadják a népnek". 

Vitatta az egyeztetéstől távol maradó párt, az MSZP demokratikus elkötelezettségét, de kijelentette azt is: amíg a kormánypártok nem tisztázzák Kubatov Gábornak, a Fidesz alelnökének szerepét az NVI-nél történtekben, egyetlen szakmai javaslatuk sem tekinthető hitelesnek a kérdésben.

MSZP: Előbb tisztázzák a fekete keddet

Az MSZP nem vett részt a keddi egyeztetésen- Tóbiás József, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője ezt korábban azzal indokolta, hogy  a párt szerint is szükség van egy normális és igazságos új népszavazási törvényre, de erről csak azt követően lehet beszélni, ha végre kiderül, mi is történt azon a bizonyos "fekete kedden" a Nemzeti Választási Iroda épületében. 

"Bűncselekmény történt, aminek a bűnöseit meg kell nevezni és meg kell büntetni! Ha a bűnösöknek voltak felbujtóik, őket is felelősségre kell vonni" - fogalmazott. Szerinte Orbán Viktornak és kormányának pedig addig nincs morális tőkéje tárgyalni a jövőbeni népszavazási törvényről, amíg nem tisztázódik az esetleges érintettségük.