Megy az 1,6 milliárdos fizetési felszólítás az ORÖ-nek

2016.03.08. 11:37
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma napokon belül bejelenti, hogy felbontja a „Híd a munka világába” projektre kötött szerződést az Országos Roma Önkormányzattal. A döntésről a szervezet vezetését is értesítik. Azt még nem tudni, hogy honnan lesz pénz visszafizetni a támogatást.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Farkas Flórián elnöksége idején milliárdos uniós támogatást kapott, hogy egy olyan foglalkoztatási szövetkezetet hozzon létre, amely segítheti az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatását. A foglalkoztatási-felzárkózási szövetkezet alapítására kiírt uniós projekt 2015. december 31-én zárult, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ellenőrei január végén végigjárták a szervezet irodáit, ingatlanait, hogy megnézzék, milyen szakmai tevékenység folyik a szövetkezetben.

Semmilyen.

Az Index már korábban beszámolt arról, hogy az átvilágítás  során megállapították, hogy a TÁMOP-os keretből összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület valójában alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák működhessenek. A „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet hónapokon át halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását – mint kiderült, azért, mert a dokumentáció nagy részét egy adóvizsgálat során már tavaly nyáron lefoglalta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az Index információi szerint az Emmi záró vizsgálata azt állapította meg, hogy a projektben, amelyben a Türr István Képző és Kutató Intézet is közreműködött, az országos önkormányzat semmit nem teljesített a tervekből, ezért a szervezetre eső teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetni.

A visszatérítendő összeg magasabb, mint arról korábban írtunk, a döntés több mint 1,6 milliárd forintot érint majd. A minisztérium napokon belül nyilvánosságra hozza, hogy a szerződést felbontja, és a teljes összeget visszaköveteli. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ORÖ hogyan tudna ekkora, az éves költségvetése felére rúgó összeget visszafizetni, illetve hogy mi történik akkor, ha nem fognak fizetni.

A pénzek elköltése kapcsán nemcsak NAV-vizsgálat, hanem rendőrségi nyomozás is folyik. Egyelőre azonban egyetlen eljárás sem foglalkozik  az ORÖ-t a kérdéses időszakban vezető Farkas Flórián személyes felelősségével.

A lefolytatott vizsgálatok összegzése megállapította, hogy a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet egyáltalán nem alkalmas a támogatási szerződésben meghatározott tevékenység ellátására. A helyszíni ellenőrzések eredményeként a folyamatban lévő vizsgálatsorozat mellett további szabálytalansági gyanúk kivizsgálása is megkezdődött. Az eljárásnak jelenleg több mint húsz gyanúpontja van.

A minisztérium összességében arra a megállapításra jutott, hogy a szövetkezet a vállalt tevékenységeket nem képes sem megvalósítani, sem működtetni, sem fenntartani.

Az ORÖ-ben a vizsgálat negatív eredményeiről szóló februári cikkünk után még mindig sajtótámadásokról, félreértésekről és szabálytalan felvetésekről beszéltek.

A szervezetben az elmúlt hetekben a belső harcok eredményeként ismét a Farkas Flóriánhoz hű csoport szerezte meg az irányítást.

A gellérthegyi iroda robbantotta a botrányt

A szövetkezet körül az első botrány tavaly robbant ki, amikor a sajtóban megjelent, hogy Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, volt ORÖ-elnök, miniszterelnöki biztos azzal indította működését, hogy egy gellérthegyi villába költöztette a szövetkezet központját.

  • A számlák szerint a gellérthegyi iroda megvásárlása 260 millió forintot,
  • a felújítási munkák pedig további 26 milliót vittek el.
  • A belsőépítészeti tervezésre további 10 milliót fizettek,
  • de nagyon vastagon fogott a ceruza a rezsi- és karbantartási költségek elszámolásánál is. Erre a tételre – informatikai rendszer-üzemeltetéssel együtt – 190 milliót könyveltek el a projekt időtartamára.
  • Farkas Flóriánék nagy igényeket támasztottak a szervezet informatikai felszerelésével szemben is, az elszámolás szerint gépekre és szoftverekre 220 milliót költöttek.
  • Bútorokra 60 milliós keretet szántak, amelyben olyan tételek is szerepeltek, mint titkársági pult, kulcsszekrény, illetve mikrohullámú sütők külön-külön 1-1 millióért, valamint faliórák és faliképek.