D. Lajos tagadja Balla Irma meggyilkolását

2016.03.09. 15:06

Megkezdődött a Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt D. Lajos büntetőpere a Nyíregyházi Törvényszéken. A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolt férfi az első tárgyalási napon nem akart vallomást tenni, nem ismerte el bűnösségét, és kérdésekre sem válaszolt, ugyanakkor nehezményezte, hogy nem kapta meg a büntetőper egyes iratait. D. Lajos az MTI híradása szerint szenvtelen arccal hallgatta végig az ügyészi vádat.

A vádirat szerint a a büntetett előéletű vádlott 2007. március 10-én feltételes szabadságra bocsátása után segédmunkásként dolgozott egy debreceni ingatlanon, amelynek a telekszomszédja volt a sértetté. A férfi anyagi gondokkal küszködött, ráadásul március 31-én az építkezésről is elbocsátották. A 2007. április 6-án este a Debrecenben csavargó férfi elhatározta, hogy az általa egyedülállónak megismert sértettől fog pénzt vagy egyéb értéket szerezni. Este tíz óra körül ment be a házba, és az építkezésről magához vett feszítővassal az ágyban olvasgató asszonyra támadt. A nő fejét és arcát több helyen megütötte, majd a felsőtestére ülve az alkarjával leszorította a nyakát, amitől az asszony azonnal meghalt. A férfi az áldozat telefonját, mp3-lejátszóját és húszezer forintját vitte el a lakásból; a telefont később a városban elásta, a pénz pedig elköltötte.

A holttestet másnap találta meg az áldozat fia, akit később megvádoltak a gyilkosság elkövetésével. Ifj. Schönstein Sándort az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte, de a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el az ügyben. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat, és a döntést az ítélőtábla jóváhagyta.

A rendőrség 2013 novemberében ismét nyomozást rendelt el az ügyben. A bizonyítékok alapján tavaly februárban a 36 éves debreceni D. Lajost gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók. A férfi ugyanis az áldozat fia ellen folyó eljárás alatt többféle, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatot tett.

Egy alkalommal, miközben lopás miatt előzetes letartóztatásban volt, lényegében beismerte Balla Irma meggyilkolását, amelynek részleteiről is vallott. Elmondta, hogyan szemrevételezte Balla Irma házát, miközben az építkezésen dolgozott. A vallomásában pontos leírást adott a ház berendezéséről, az asszony mobiltelefonjának színéről és típusáról is. A készüléket azon az útvonalon találták meg, amelyen a férfi gyalogosan hazajárt az építkezés helyszínéről.

Ezt a vallomását azonban a férfi a későbbi kihallgatásán visszavonta, így azt az eljárásban már nem vehették figyelembe. A visszavonást azzal indokolta, hogy "összekapcsolt dolgokat" és - mivel elmondása szerint többször használt kábítószert - akkor "drog hatása alatt" vallotta be a bűncselekményt. A későbbi kihallgatásain viszont már tisztábban látott, ezért vonta vissza vallomását.

Mint mondta, amikor rákattintották a bilincset, elvesztette a fejét, és attól félt, hogy elveszíti a feleségét. A férfit a 2009 júliusában elkezdődött, elsőfokú büntetőperben tanúként is meghallgatta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, de a másik bűnügyben tett, a gyilkosságra vonatkozó vallomását nem ismertethették, mert ahhoz a férfi nem járult hozzá.

Ifj. Schönstein Sándor két évig tartó előzetes letartóztatásával összefüggésben kártalanítási eljárás van folyamatban a debreceni bíróságon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport