Három évre kitiltották Romániából a Jobbik alelnökét

2016.03.09. 07:00
Nem léphet be tavaly október óta Romániába Szávay István, a Jobbik alelnöke, aki ezzel kedd este szembesült a határon. Korábban már kitiltották egy évre.

A magyar-román határon szembesült azzal Szávay István, a Jobbik alelnöke kedd este, hogy nem léphet be Romániába. Az országból ugyanis hónapokkal ezelőtt kitiltották - ezt maga a politikus közölte szerda reggel.

10
Fotó: Huszti István / Index

Szávay azt írta, hogy Erdélybe utazott volna, hogy részt vegyen a Székely Szabadság Napján, és ezzel ismét kiálljon Székelyföld területi autonómiája mellett.

Közel félórás várakoztatás után az ártándi román határőr közölte: nem engedhet tovább, mert három évre kitiltottak az országból.

Kiderült, hogy a döntés 2015. október 21. óta érvényes. Nem ez az első eset,. hogy Szávayt kitiltják Romániából: 2014 márciusa és 2015 márciusa között szintén nem léphetett be az országba. Ahogy akkor, most sem tájékoztatták a politikust a kitiltásról és annak konkrét okáról.

Két éve márciusban négy magyar állampolgárnak, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselőjének, Szávay Istvánnak és Zagyva György Gyulának tiltották meg, hogy belépjen Romániába egy évig. Akkor Monica Dajbog, a román belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

"Az érdemi indoklás nélküli, uniós alapjogokat durván megsértő, önkényes román hatósági döntést és az egész eljárást elképesztőnek és felháborítónak tartom egy EU-tag, valamint NATO-szövetséges szomszédos ország részéről"- írta Szávay, aki már az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és Strasbourgban beperelte a román államot. És a mostani kitiltása miatt is ugyanezt tervezi.