Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Medián: az emberek 75 százaléka támogatja a tanárokat

2016.03.09. 19:44
Az emberek több mint háromnegyede egyetért a tiltakozó pedagógusok céljaival, és majdnem kétharmaduk még a tanársztrájkot is elfogadható eszköznek tartja. A Medián felmérése szerint a Fidesz szavazói persze nem az Orbán-kormányt hibáztatják az általuk is elismert bajokért.

A Medián az oktatásügyben zajló tiltakozások nyomán a HVG számára készített felmérést, az emberek támogatják-e a hirtelen felzúdult pedagógusokat.

A megkérdezettek túlnyomó többsége (91 százalék) hallott a pedagógusok és diákok körében indult tiltakozáshullámról, ám annak céljaival már nem voltak egyöntetűen tisztában.

Volt hatása a kormány ellenakcióinak

A közvélemény-kutatásból kiderült: jól működött a kormánypropaganda. A tiltakozások céljai között a pedagógusok béremelését a válaszadók 53 százaléka említette, ráadásul közülük minden másodiknak (az összes válaszadó 29 százalékának) ez jutott elsőként eszébe.

A kormányzati kommunikációra különösen a fideszes szavazók voltak fogékonyak: 39 százalékuknak elsőként a béremelés jutott eszébe, összesen pedig 64 százalékuk említette.

A tanárok valós törekvései közül is elérte azért néhány a lakosság ingerküszöbét. A válaszadók 50 százaléka említette a követelések között az oktatás színvonalának javítását és a tanárok terheinek csökkentését, de a Klik visszaszorítását, a tananyag és a diákok óraszámának csökkentését, valamint az iskolák anyagi helyzetének javítását is megemlítette a válaszadók legalább 40 százaléka. 

A fideszesek korábbra mutogatnak

Ugyanakkor széles körű egyetértés látszik abban a kérdésben, hogy az oktatásban jelenleg problémák vannak.

Az emberek mindössze 16 százaléka gondolja, hogy a jelenlegi tiltakozáshullám mögött pusztán a tanárok „felhergelése” áll. A válaszadók 68 százaléka pártszimpátiától függetlenül úgy látja, hogy a tanárok és diákok túlterheltsége, valamint a pénzhiány valós gond.

Más problémaforrások megítélésében már komolyabb szerepet játszik a válaszadó politikai irányultsága: érdekesség például, hogy a Fidesz-szavazók mindössze 16 százaléka okolja az Orbán-kormányt, ám 40 százalékuk hibáztatja a 2010 előttieket a mostani helyzetért. A gyermeket nevelők a lakossági átlagnál valamivel kritikusabbak a pedagógusokkal szemben: kisebb arányban tartják túlterheltnek a tanárokat (61 százalék), ám az átlagosnál nagyobb arányban (16 százalékban) kifogásolják az oktatók hozzáértését.

Összességében azonban a megkérdezettek 42 százaléka szerint a jelenlegi kormány (is) felelős az oktatásban kialakult problémákért. Ráadásul a válaszadók 56 százaléka szerint romlott az oktatás helyzete az utóbbi néhány évben, csaknem minden negyedik válaszadó jelentős visszaesést lát.

Ezen belül a gyermeket nevelők valamivel pozitívabban nyilatkoztak, ám a kép még az ő körükben is lesújtó: 49 százalékuk tapasztalta az iskolák helyzetének romlását az utóbbi években. A teljes szavazókorú népesség mindössze 8 százaléka (a Fidesz-szavazók 17 százaléka) érzi úgy, hogy az oktatás helyzete javult az utóbbi években.

Mindent egybevetve, az emberek több mint háromnegyede (76 százalék), ezen belül még a kormánypárti szavazók kétharmada (67 százaléka) is egyetért a tiltakozó tanárok törekvéseivel. A válaszadók 62 százaléka (a kormánypártiak 51 százaléka) pedig még azt is elfogadná, hogy a tanárok sztrájkba lépjenek, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodniuk.