Ágnes
-1 °C
2 °C

Olcsón megúszta az SS-kabátos férfi

2016.03.10. 14:25
Önkényuralmi jelkép használatának vétségében bűnösnek mondta ki és egy évre próbára bocsátotta a székesfehérvári járásbíróság csütörtökön egy férfit, aki február 6-án a városban tartott "Becsület napja" elnevezésű rendezvényen SS-jelzéssel ellátott kabátot viselt. A próbára bocsátás az egyik legenyhébb bírói intézkedés. A határozat a vádlott és az ügyész tudomásul vette, a védő fellebbezett ellene.

A Székesfehérvári Törvényszék az MTI-vel azt közölte: a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség állította bíróság elé a büntetlen előéletű vádlottat. A nyomozók február 12-én fogták el a férfit, aki ezután beismerő vallomást tett.

A rendezvényen a vádlott a második világháborúban a náci német hadseregben rendszeresített kabátot viselt, amelynek gallérja jobb oldalán az önkényuralmi jelképnek minősülő SS-jelzés volt látható. A férfi ebben a ruházatban a menet elején haladt a város Fő utcáján.

A vádlott cselekménye alkalmas volt a köznyugalom megzavarására, a rendőrséghez számos, a rendezvényt kifogásoló - bejelentés érkezett - tették hozzá. A Székesfehérvári Egyházmegye és az önkormányzat is elhatárolódott a megmozdulástól. A város közgyűlése később határozatban utasította vissza, hogy "szélsőséges és gyűlöletkeltő" rendezvények helyszíne legyen a település.

Az MSZP feljelentést tett a "Székesfehérváron csoportosan elkövetett bűncselekmény" ügyében. A Demokratikus Koalíció városi szervezete mélyen elítélte "azt a gyalázatot", amelynek Székesfehérvár otthont adott. Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt ügyvivője és Vajnai Attila, az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006 elnöke szintén feljelentést tett a neonáci szervezetek február 6-ai székesfehérvári rendezvénye miatt. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levélben jelezte a belügyminiszternek, elfogadhatatlannak tartja, hogy a demokratikus Magyarországon 2016-ban ezt zavartalanul meg lehessen tenni.

Február 6-án, az úgynevezett kitörés napi székesfehérvári megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a rendezvényen.