Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Felbontotta Csipak Péterrel 50 évre szóló szerződését a Belváros

2016.03.11. 11:45 Módosítva: 2016.03.11. 17:55

„Azonnali hatállyal felbontotta csütörtökön a kormánypárti vezetésű V. kerületi önkormányzat a városrészben 20 éve jelen lévő Csipak Péter milliárdos érdekeltségével 50 évre kötött közterület-használati szerződést. A zárt ülésen hozott döntés indokai részleteiben nem ismertek" − írja az Origo.

Csipak Péter
Csipak Péter
Fotó: Huszti István

A Csipak Péter ingatlanfejlesztő vállalkozó érdekeltségébe tartozó Immobilia Zrt.-vel 2008-ban − Rogán Antal polgármesterségének ideje alatt − kötött 50 évre szerződést a belvárosi önkormányzat, ám ezt most, 8 év után, egy zárt képviselő-testületi ülésen felbontották. A javaslatot Böröcz László fideszes alpolgármester nyújtotta be.

A szerződés előzménye, hogy Csipak cége saját forrásból újíttatta fel a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, útburkolatostul, homlokzatostul. A felújításért cserébe pedig megkapták a Deák Ferenc utca 500 nm-ének használatát, írja a lap.

Az Origo úgy tudja, az önkormányzat arra hivatkozva bontotta fel a szerződést, hogy a cég által vállalt vásárok, vendéglátós teraszok színvonala nem ért fel a Fashion Street színvonalához.

Arról, hogy az V. kerületi önkormányzat ezt tervezi, három napja a Várossziveblog számolt be először.

Ellenzéki politikusok, többek között Juhász Péter fideszes belharcról beszélnek. Köztudott, hogy a milliárdos vállalkozó és a belváros vezetése, illetve Rogán Antal között hosszú évekig komoly üzleti kapcsolat állt fent, a lap kiemeli például Csipak cége üzemeltette 2009-ig a fizető parkolást a kerületben.

Csipakról tavaly nyáron írtunk utoljára, amikor a vállalkozót első fokon egy év börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve, illetve pénzbírságot természetkárosítás miatt, mivel házát részben természetvédelmi területre építette. A vállalkozó ügyét az Index tárta fel négy éve. Cikkeinkből kiderült, hogy a Belváros vezetésével közeli kapcsolatot ápoló Csipak mindenfajta engedély nélkül elfoglalta a budai erdő egy részét, és oda építette villája egyik szárnyát. A telek kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvben szereplő méreténél, és belelóg a természetvédelmi körzetbe.

Másodfokú ítélet még nem született az ügyében, áprilisban várható újabb tárgyalás.

Az Immobilia Zrt. így reagált a sajtóban megjelent hírekre

Az Immobilia Zrt. hivatalosan nem értesült a sajtóban megjelent képviselőtestületi döntésről, mely szerint felmondták volna a Fővárosi Közterület-hasznosítási Társulással kötött Megállapodását. Társaságunk, az első naptól kezdve kiemelten odafigyelt arra, hogy a Megállapodás valamennyi pontját betartsa és betartassa, ezért amennyiben a sajtóban megjelent hírek valósnak bizonyulnak, úgy azt természetesen megvizsgáljuk és a szükséges jogi lépéseket megtesszük.

Egyben emlékeztetünk arra, hogy az Immobilia Zrt. az alapítója, tulajdonosa és fejlesztője a 2005-ban indult Fashion Street projektnek. Az Önkormányzatnak nem volt elég forrása az évtizedek óta elhanyagolt történelmi belvárosi sétálóutca és környezetének felújítására. A Budapest Világörökségének puffer zónájához tartozó Deák Ferenc utcában végzett több mint 1 milliárd forintos felújítás keretében, teljesen megújult a sétálóutca burkolata, cégünk az azóta felszámolt Kulturális Örökségvédelmi Hivatal iránymutatásai alapján saját forrásból példaértékűen felújította öt társasházi épület teljes homlokzatát, köztük két műemlékvédett épületét is.

A munkálatok során, a belvárosban először egyedi gránitburkolatot kapott a Deák Ferenc utca, valamint a teljes közvilágítás, közművek és utcabútorzat is kicserélésre került, ezzel az ingatlanfejlesztéssel, európai belvárosok mintájára létrehoztuk Budapest belvárosának első tematikus sétálóutcáját.

A Fővárosi Közterület-hasznosítási Társulás 50 évre szóló Közterület-használati Megállapodást tt az Immobilia Zrt-vel. A Megállapodás alapján cégünk az elmúlt 8 évben százmilliós nagyságrendben a mindenkor hatályos közterület- használati díjakat megfizette.

Az Immobilia Zrt. 2008, azaz a Megállapodás kezdete óta az Önkormányzat helyett a saját költségén gondoskodik az Önkormányzat tulajdonában álló közterület napi takarításáról környezetének rendszeres karbantartásáról, folyamatos felújításáról. Társaságunk legutóbbi fejlesztése a karácsonyi díszvilágítás teljes megújítása volt 70 millió forint értékben. Az egyedülálló díszkivilágításról - mely bármely európai város díszvilágításával felveszi a versenyt -, számos médium jelentetett meg elismerő cikkeket az elmúlt hónapokban.