Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Milliárdos csalás miatt ítéltek el orvosokat és patikusokat

2016.03.11. 17:03

Orvosokat és patikusokat ítélt 2-5 év börtönre költségvetési csalás és vesztegetés miatt pénteken első fokon a Tatabányai Törvényszék. A vádlottak fiktív kötszerreceptekkel több mint egymilliárd forint támogatást vettek fel jogtalanul – írja az MTI.

A 24 vádlott közül

  • 16-ot letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek,
  • 6-ot felmentettek,
  • 2 embert pedig egy év próbára bocsátottak.

Emellett összesen 14 millió forint pénzbüntetést szabtak ki a vádlottakra. Az ítélet csak egy vádlott esetében lett jogerős. A többieknél az ügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabásáért és a költségvetési csalás megállapításáért, a védelem pedig enyhítésért fellebbezett.

Nyugdíjas rendőr leplezte le

A vád szerint az elsőrendű vádlott kötszerügynökként orvosokat vett rá arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatásának 30-40 százalékáért sebkötözőről írjanak recepteket, ezeket rokonai patikájában bevitték az OEP rendszerébe és a támogatást felvették. Az ügyben fegyveres erők üzemorvosai és megyei kórházak osztályvezető főorvosai is a vádlottak padjára kerültek.

A csalássorozat leleplezését a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság egy nyugdíjas rendőrének bejelentése indította el, aki ellenőrizte, hogy a TAJ-számára milyen gyógyszereket számoltak el, és azt látta, hogy a rendőrség üzemorvosa általa soha nem használt kötszerekről írt recepteket.

Hanyagság és mohóság

A nyomozás kiderítette, hogy az elsőrendű vádlott országszerte 13 orvossal állt kapcsolatban, nagy részük különböző nyilvántartásokból szerzett TAJ-számokkal visszaélve, számukra ismeretlen emberek nevére írt fel speciális, drága kötszereket. Az orvosok a receptek átadásáért készpénzt kaptak.

A fiktív receptek utáni támogatás felvételére két valóban működő, Baranya megyei patika mellett két fióktelepet alapítottak egy pesti ügyvéd segítségével. A fióktelepek csak azzal foglalkoztak, hogy a vények adatait az OEP számítógépes rendszerébe továbbítsák. Az ügyvéd hozzá kötődő cégeken keresztül a nem létező kötszerek beszerzésének legalizálásához fiktív számlákat is biztosított.

A bíró a tárgyaláson felidézte, hogy két évig senkinek nem tűnt fel, hogy Budapesten és Miskolcon felírt kötszereket nagy mennyiségben Baranyában váltanak ki. Kitért arra, az egyik osztályvezető főorvost az elsőrendű vádlottnak kellett "visszafognia", mert nem győzték a fiktív recepteket bevinni a rendszerbe.

A bűncselekmény-sorozat kialakulását az ellenőrzés hiánya és a mohóság nagyban elősegítette

– összegezte a bíró.