A migránsok legnagyobb részét képtelenek vagyunk kitoloncolni

2016.03.11. 16:00
Az a migráns, aki már Magyarországra jutott, jó eséllyel tovább tud menni Nyugat-Európába. Hiába utasítanak ki szinte minden migránst a bíróságon, az ítéletek gyakorlatilag végrehajthatatlanok: Szerbia szír, afgán vagy iraki menedékkérőt egyáltalán nem vett át a magyar rendőrségtől. Idén eddig 50 embert adtunk csak át, miközben idén már több mint 3500 migránst fogott el a rendőrség.

2016-ban az Európai Közösség és a Szerb Köztársaság között a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyek visszafogadásáról szóló megállapodás (visszafogadási egyezmény) alapján 50 fő került átadásra

– közölte az ORFK az Index megkeresésére. A rendőrség válaszából jól látszik: hiába lépett be illegálisan Magyarország területére több mint 3500 ember év eleje óta, csak az érkező migránsok töredékét vették át a szerb hatóságok a magyar kollégáiktól. Az 50 fő nemzetiségi eloszlásából pedig jól látszik, hogy közel-keletieket szinte egyáltalán nem tudtunk kitoloncolni: 9 albán, 14 koszovói, 1 macedón, 13 szerb, 10 török, 1 Comore-szigeteki, 1 tunéziai és 1 ismeretlen állampolgárú személyt vettek át a szerbek.

Pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) honlapján elérhető legfrissebb, idén januári statisztika szerint is, arányaiban jóval többen érkeznek az olyan háború sújtotta területekről, mint Afganisztán, Irak vagy Szíria. Menekültügyi kérelmet 433 esetben adtak be a BÁH-hoz, ebből csak 11-et koszovóiak, míg 85-öt pakisztániak, 33-at irakiak, 29-et afgánok és 24-et szírek adtak be. 

Először a Heti Válasznak (HV) tűnt fel, hogy ereszthet a magyar határra húzott kerítés: a lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a rendőrség idén 3581 embert fogott el határzár illegális átlépése miatt, és a Szegedi Járási Bíróságon 1897 migráns ügyét tárgyalták (1866 személyt elítéltek, 1828-at pedig ki is utasítottak.) Ebből látszik: az ügyek fele a bírósági szakaszig vagy még, vagy már nem jut el. Sok eljárást még előkészítenek a leterhelt bíróságon, de sokan vannak azok is, akik még az ügyük elbírálása előtt távoznak az országból.

Utóbbi azért lehetséges, mert nem minden illegális határátlépő migráns kerül őrzött befogadóállomásra. Vannak olyanok, akik valamely nyitott intézménybe kerülnek. Ők, ha tehetik, ahogy lehetőségük nyílik rá, tovább is állnak. Nincs is annyi őrzött hely, hogy mindenkit odacsoportosítsanak, erre csak Békéscsabán, Nyírbátorban, valamint Kiskunhalason van lehetőség. A befogadóállomások a HV információi szerint jelenleg is tömve vannak: 981 helyen 1079 ember van. Ez pedig annak fényében, hogy csak a múlt héten 753 migránst fogtak el a rendőrök, utal arra, hogy mekkora lehet a rotáció a táborokban.

A magyar jogrend miatt is sokan távozhatnak: ha valakinek az ügyében a bíróság ítéletet hoz, azt végre kell hajtani. Ha az ítélet célja – jelen esetben az, hogy kitoloncolják a migránsokat – nem valósítható meg, akkor idővel az elítélteket fel kell szabadítani. A végrehajtásra a határzár tiltott átlépése miatt maximum 12 hónapig lehet várni, de a hatóságoknak nem kötelező kivárni ezt az időtartamot. Ha pedig valaki felszabadult, esélye nyílik arra, hogy elhagyja az országot.

A túlterhelt befogadóállomásokat tehermentesítené a kormány is. Két darab új, 300-500 fős tábor létesítéséről döntöttek. Ezeket bármikor megnyithatják Szentgotthárdon és Körmenden, a nyugati határtól alig néhány kilométerre, emlékeztet a Heti Válasz.