Szégyellik, hogy a mocskos vécé miatt figyel rájuk az ország

2016.03.11. 08:49 Módosítva: 2016.03.11. 08:53

Ahogy azt mi is megírtuk a Heol.hu riportja alapján, borzalmas állapotok uralkodnak a tarnazsadányi iskola mosdójában, ezért a szülők már nem is akarják iskolába engedni a gyerekeiket.

A fotó körbejárta az internetet, és még aznap jelentkezett egy tisztítószereket gyártó cég, és felajánlotta a segítségét. De a Klik is felébredt, és megígérte: új vécéket alakít ki a tavaszi szünet végére – sőt, az iskola kap majd egy tornatermet is, mert jelenleg egy tanteremből kialakított szobában gyakorolják a mindennapos testnevelést a gyerekek.

280598 tarna3
Fotó: Korsós Viktor / Heol.hu

A Népszabadságnak az iskola igazgatója, Öcsödi Kiss József azt mondta, hogy miután a fotók bejárták a teljes magyar sajtót, olyan ideges lett, hogy nyugtatót kellett bevennie. Szerinte erős túlzás, ami a médiában megjelent, de a felhajtásnak hála kinyíltak olyan kapuk, amelyek korábban nem.

Nevetséges és szégyelljük, hogy egy mosdó miatt figyel ránk az ország.

Az 1300 lakosú falu polgármestere, Dobi István azt mondta, a Klik 30 ezer forintot adott a mosdó nyári karbantartására, korábban pedig önerőből hozták elviselhető szintre a vécét. Dobi bírálta az állami iskolafenntartó lassú ügymenetét, de a centralizációval nem volt baja. Mint a lapnak elmondta, „a Kádár-korban is mindenütt ugyanazt tanultuk”.

Az 1959-ben épült iskolát pályázati pénzekből próbálták toldozni-foldozni, ez viszont többször abszurd helyzetet eredményezett.

Miközben a vécé siralmas állapotú, a málló falakon minden tanteremben van digitális tábla. A tetőt viszont csak az informatikaterem feletti részén tudták megcsináltatni, mert ezt sikerült besuvasztani egy pályázatba.
 
 
 

Az iskola mind a 156 tanulója roma, ezért az igazgatónak az is rosszulesett, hogy sokan ezzel hozták összefüggésbe az iskola vécéjének állapotát. Mint mondja, vannak az iskolában lopások, de ennél sokkal fájóbb, hogy a diákoknak mindössze 20 százaléka szerez középfokú végzettséget. A 16 éves tankötelezettségi kort elérve a többség eltűnik az iskolapadból. Ők minden évben tovább növelik a falu munkanélküli lakosainak a számát, jelenleg a polgármesternek 250 embert kell közmunkásként foglalkoztatnia, hogy mindenki kaphasson segélyt.