Az államtitkár megüzente, ki kell rúgni a sztrájkoló tanárnőt

2016.03.12. 11:53

Hosszú interjút készített az oktatási változásokról a Magyar Idők Palkovics László oktatási államtitkárral. Ebben szó esik több olyan tervről, amelyről az elmúlt időszakban már beszéltek a kormány és a Klik illetékesei. A Kliket átalakítják, végiggondolták a fenntartói és működtetői feladatokat, bővítik az igazgatók jogkörét, átalakítják a Nemzeti alaptantervet.

Ezek mellett Palkovicsot megkérdezte a lap a sztrájkoló tanárnő esetéről is. Szalayné Tahy Zsuzsa, a zuglói Szent István Gimnázium tanára ugyanis pár nappal ezelőtt Facebook-bejegyzésében jelentette ki, hogy március 15-től sztrájkolni fog, mégpedig úgy, hogy nem hajlandó beírni egy jegyet sem.

A tanárnő kiállásának oka a bejegyzés szerint, hogy munkaerőhiány miatt az iskolájukban lassan már nehézségekbe ütközik egyes tárgyak szakszerű megtartása, illetve az, hogy a mostani tantervet lehetetlen végigtanítani a rendelkezésre álló idő alatt. A tanárnő jelezte, tisztában van azzal, hogy 45 nap múlva le kell zárni az érettségizők jegyeit, és ekkor már gondot okozhatnak a hiányzó jegyek. De a sztrájkkal szeretné előmozdítani a változást.

Palkovics László államtitkár választhatta volna, hogy nem foglal konkrétan állást az ügyben, hanem rábízza a tanárnő feletteseire a dolgot. Ehelyett azonban megüzente véleményét:

Ebben az esetben az iskolaigazgatónak és a tankerületi igazgatónak kell eljárni, és meg kell szüntetni a jogviszonyát.

Palkovics szerint a tanárnő munkaköri leírásában szerepel, hogy értékelnie kell a gyerekeket, és ha nem teszi, fegyelmi vétséget követ el. Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy "látszik, hogy Pukli István után kell még valaki, akit fel lehet építeni, és úgy tűnik, hogy erre a tanárnőre esett a választás".

Szalayné Tahy Zsuzsa Facebook-posztban reagált az interjúra. Az írta, a média csúsztatása, hogy sztrájkja módjának csak az egyik részét emelték ki; Palkovics úr ennek a részinformációnak megfelelően válaszolt.

BOCS...Kedves Igazgatóm! Nem zargatlak telefonnal, e-maillel. Remélem, nem megy ki a média a sulihoz, mert úgyis zárva...

Posted by Zsuzsa Szalayné Tahy on Saturday, 12 March 2016