Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

12 pontban az idei március 15.

Snapseed
2016.03.15. 19:36
Esős, ám ennek ellenére is tömegeket megmozgató március 15-e volt az idei. Délelőtt Orbán Viktor beszédére a rajongók mellett sok őt éltető lengyel és sok őt kifütyülő ellentüntető ment el. Délután a tanárok tüntetésén pedig tízezrek tapsoltak a sztrájk meghirdetésének. Rövid összefoglaló március 15-ről.

Ha nem tudta végigkövetni, percről percre tudósításunkban mi történt az idei március 15-én, 12 pontban összefoglaljuk az eseményeket.

 1. A reggeli ünnepélyes zászlófelvonás volt az első és az utolsó csendes rendezvény ezen az ünnepen. Áder János államfő részvételével zajló ceremóniára kevesen látogattak ki, nyilván a zuhogó eső miatt.  
 2. A Nemzeti Múzeumnál már forróbb volt a hangulat. Már Orbán Viktor beszéde előtt egy órával elfoglalták a színpadhoz közeli részeket a kormány rajongói, illetve több száz Lengyelországból érkező szimpatizáns. A Kecskeméti utcánál viszont a kormányellenes tüntetők gyülekeztek, és hosszan skandálták az Orbán, takarodj!-rigmust.
 3. Néhány orbánista és néhány Orbán-ellenes tüntető csúnyán össze is szólalkozott, volt ott zsidózás, káromkodás, orbántakarodjozás, a rendőrségnek kellett közbelépnie. Orbán Viktor beszédét végig füttyszó kísérte. A Fidesz később azt mondta, hogy "maréknyi gyurcsányista" csoport próbálta megzavarni a rendezvényt. 
 4. Orbán Viktor a beszédében párhuzamot vont az 1848-as és a menekültek miatt kialakult európai helyzet között. Elmondta, hogy szerinte Brüsszel irányítói azok, akik azon mesterkednek, hogy minél gyorsabban ideszállítsák és betelepítsék az idegeneket, felszámolva az internacionalizmus utolsó akadályait jelentő nemzetállamokat. A nemzeti szuverenitást tehát most Brüsszel fenyegeti, "ha a népvándorlást meg akarjuk állítani, először Brüsszelt kell megfékeznünk". Orbán szerint "eljött az idő, hogy megmentsük Európa jövőjét! Eljött az idő, hogy megkongassuk a vészharangot, hogy szövetségeseket gyűjtsünk". 
 5. Orbán az ellene tüntetőknek is üzent. Orbán két forradalmi hagyományról beszélt: a '48-56'-ast állította szembe a szerinte a jakobinus mozgalom, a 1918-as polgári és a 19-es bolsevik forradalmak és a II. világháború utáni időszak fémjelezte vonallal. Orbán egyértelművé tette, hogy ő 48 örököse, a tüntetők pedig a másik oldalhoz tartoznak: "a 19-es hagyomány is velünk él még, bár szerencsére inkább csak pislákol – ha néha hangoskodik is". Hozzátette - lényegében élősködőknek nevezve őket, hogy "gazdaállat híján meg vannak számlálva a napjai".
 6. Orbán Viktor előtt Tarlós István főpolgármester szólalt fel, aki szintén aktuálpolitizált. Azt üzente: "az igazi bátrak érzik a veszélyt és vállalják a feladatot, őrzik a határt és vigyázzák a határtalan közös hazát".
 7. A pártok is megtartották a maguk megemlékezéseit, tüntetéseit. Az Együtt reggel a Nemzeti Múzeumnál plakátozott, Putyin pincsijének nevezve Orbánt. Gyurcsány Ferenc a DK megemlékezésén azt mondta, hogy 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, és azt üzente: "vesszen a zsarnok". A Liberálisok megemlékezésén pedig Fodor Gábor azt mondta: a kormány szembemegy mindennel, amit a 48-asok képviseltek. A PM nevében Karácsony Geregly társelnök, Zugló polgármestere beszélt, és azt mondta a XIV. kerület polgármestere néhány tucat hallgatója előtt azt mondta, hogy a szabadság, a testvériség és az egyenlőség szellemében 200 éve létrehozott Városligethez hasonlóan a szabadság eszménye is veszélyben van. 
 8. Az LMP-s Schiffer András azt mondta: a globális kapitalizmus és a "korrupt kormányok" korában is érvényt kell szerezni Táncsics Mihály igazságának, a szegények felemelésének. A miniszterelnökkel vitatkozva kijelentette: a legbátrabbak is itthon tarthatók, növekvő oktatási színvonallal, bővülő kutatási kapacitással, a mikrovállalkozások támogatásával, "a hűbéri viszonyok eltörlésével".   
 9. A Jobbik a Március 15. téren tartotta ünnepségét, ahol Vona Gábor pártelnök egy "tavaszi antikorrupciós hadjárat" elindítását jelentette be. Vona Gábor értékelése szerint a tizenkét pont ma is aktuális, azonban egy pont hiányzik: ma odaírnák azt is tizenharmadikként, hogy "a tolvaj politikusokat börtönbe zárassák!". A kormány kezdi elveszíteni az önkontrollt, mondta. Az ünnepség elején egy ágyút is elsütöttek, és megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát, amely mellett az Új Magyar Gárda tagjai álltak sorfalat.
 10. Az MSZP egy pár hete szimbolikussá vált helyszínre, a Nemzeti Választási Iroda elé szervezett tüntetést. A párt a köztársaságot, a nép jogát a népszavazáshoz, a közpénzből fenntartott média függetlenségét és "az ottani szégyenteljes cenzúra eltörlését" követelte. Nyakó István bejelentette, hogy amikor a Kúria dönt a boltbezárásról szóló népszavazás ügyében, "itt fogjuk várni az NVI előtt a döntést és sokan leszünk". Kunhalmi Ágnes budapesti elnök azt üzente:  az embereknek elegük van az önző, öntelt politikából, és "abból, hogy gyengeelméjűnek, debilnek néznek bennünket".
 11. A nap legnagyobb ellenzéki eseménye azonban nem egy párt nevéhez fűződött. A tanárok a Hősök terétől a Kossuth térig szerveztek vonulást, és a zuhogó esőben is több tízezren mente el a tiltakozásra. Jól szemléltei a tömeget, hogy amikor a sor eleje megérkezett a Kossuth térre, a vége még az Oktogonnál járt.
 12. A tüntetésen Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója megtette a korábban beharangozott bejelentését. Arra kérte Orbán Viktort és Áder Jánost, hogy nyolc napon belül, vagyis március 23-ig kérjenek bocsánatot "az elmúlt hat esztendőben megalázott emberektől". Illetve azt szeretnék, hogy egy tárgyalóképes kormánytag üljön le velük egyeztetni a 12 pontos követelésükről. Amennyiben ezt nem történik meg, akkor március 30-án egyórás országos munkabeszüntetést tartanak. A sztrájk abból fog állni, hogy március 30-án a tanárok és hozzá csatlakozók kimennek az iskola elé. Arra kért minden más támogatót, hogy ők is tegyék ugyanezt a munkahelyükön. "Egy órára megállna az élet Magyarországon" - vetítette előre Pukli. Az egyórás sztrájk később lehet majd két, majd három órás, ha elsőre hatástalan a munkabeszüntetés.