Auguszta
-4 °C
2 °C

A márciusi ifjakra és a kopaszokra is emlékezhet

MG 5007
2016.03.15. 00:36
Lesz állami ünnepség tüntetéssel, ingyenes budavári családi programok, de akár a választási irodánál demokratizálódó kopaszokra is megemlékezhet az, aki a szocialistákkal tart. Sőt, délután a pedagógusok is az utcára vonulnak. Összeszedtük, milyen programokra számítsunk március 15-én.

Ahogy minden évben, most is délelőtt 9-kor kezdődik az ünnepség, méghozzá a Parlament épülete előtt, a Kossuth téren lesz a zászlófelvonás. A nagyjából fél órás eseményen ott lesz Áder János köztársasági elnök, magát a ceremóniát pedig a  Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóalja végzi, közreműködik a Nemzeti Lovas Díszegység. A zászlófelvonást egyébként a köztelevízió is közvetíti élőben.

Orbánnal és tüntetőkkel is találkozhat

A parlamentet belülről ma nem lehet megnézni

Az Országgyűlési Múzeum 9:00 és 16:00 óra között várja a látogatókat a nemzeti ünnep alkalmából 15-én is. A magyar törvényhozás ezer éve és Az Országház története című tárlatok ekkor ingyenesen tekinthetők meg. Az Országház-látogatás viszont szünetel.

 Fél 10-kor a menet -  a Nemzeti Lovas Díszegységgel és a Magyar Honvédség Központi Zenekarral az élen - átvonul a Kossuth térről a Nemzeti Múzeumhoz. A múzeumnál fél 11-kor kezdődik az állami ünnepség. A múzeumnál élőben láthatja és hallgathatja Orbán Viktort, de Tarlós István főpolgármester is beszédet mond. Lesznek fellépők is, a  Honvéd Férfikar és a Magyar Állami Népi Együttes mellett Paár Julianna, Varga Miklós és Gubik Petra. 

De számítson arra, hogy a múzeum környékén kormányellenes tüntetőkkel is összefuthat (vagy magát az állami ünnepséget zavarják meg demonstrálók), ugyanis az ünnepséggel egy időben a Múzeum körúton lesz a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság demonstrációja. (A szervezet egy korábbi akcióját itt nézheti meg.)

A Budai Vár színpadjának programjai

10.00 - Kiss Kata Zenekar (itt megnézheti őket)

10.10 - Fabula bábszínház: Vitéz László

11.00 - Gryllus Vilmos (itt megnézheti őt)

12.30 - Kolompos Együttes (itt megnézheti őket)

15.00 - Mystery Gang (itt megnézheti őket)

17.00 - Hősök (itt megnézheti őket)

Ha az állami ünnepséggel folytatná tovább a megemlékezést, akkor jó, ha tudja, hogy a Múzeum körútról a menet fél 12-kor átvonul a Budai Várba, ahol délelőtt tíztől este 6-ig ingyenes családi programok lesznek. A Halászbástyánál felállított szabadtéri színpadon a Fabula bábszínház, Gryllus Vilmos, a Kolompos Együttes, a Mystery Gang és a Hősök rapbanda lép fel. 

  Ha politikusokat szeretne látni, a városban a helye . Gyurcsány Ferenc és a DK fél tízkor emlékezik a Pilvax közben, a liberális tömegek pedig 13 órakor lepik el ugyancsak a Pilvax közt, ahol Fodor Gábor pártelnök és Seres Artúr egyetemi hallgató mond majd beszédet. 

Az MSZP fél órával később, fél 2-kor tartja a megemlékezését, vagy inkább tüntetését, ugyanis ők az Alkotmány utcába, a Nemzeti Választási Iroda elé mennek, ahol nagydarab kopaszok akadályozták meg Nyakó Istvánt abban, hogy normálisan leadhassa a vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazási kérdését.  Aki ezt a programot választja, Kunhalmi Ágnessel találkozhat. 

Az MSZP-s rendezvénnyel egy időben a Jobbik is megemlékezést tart, méghozzá a március 15-e téren. Vona Gábor mellett Dúró Dóra is beszédet mond és fellép a Szkítia zenekar is. 

A pedagógusok is az utcára vonulnak

  Ha oroszbarát kommunistákat akar látni, akkor menjen 14 órára a Kossuth térre, a Thürmer Gyula vezette mikrokommunista párt ott tartja a szeánszát, ha viszont egy másik mikropártra, a PM-re kíváncsi, akkor a Városligetbe kell mennie. Ott délután kettőtől Karácsony Gergely tart megemlékezést a Szabadság fájánál, ahonnan a résztvevők majd átvonulnak a pedagógustüntetésre.

Merthogy 15 órakor a Hősök terén kezdődik a pedagógustüntetés. Pontosabban a téren lesz a gyülekező és onnan vonulnak majd át a tüntetők az Andrássy úton keresztül a Kossuth térre. A Kossuth téren kábé este fél 4-kor felszólal Pukli István, Pilz Olivér és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselői, valamint Békés Gábor diákolimpikon és mások. 

Hogyan közlekedjünk a városban?

Érdemes a tömegközlekedést használni, a BKK ezeket ajánlja.

  • Nyugati tér

Itt szabad téri kiállítások lesznek. A metrón kívül a 4-es és a 6-os villamossal mehetünk oda, de fontos, hogy a nagykörúti villamosokkal 15:30 és 16:30 között csak a Széll Kálmán tér felől lehet megközelíteni a Nyugati teret.

  • Kossuth Lajos tér

Itt lesz a zászlófelvonás. A leggyorsabban és legkényelmesebben az M2-es metróval vagy a 70-es és a 78-as trolibusszal közelíthető meg. A 2-es villamossal reggel 7 és 10 óra között csak a Kossuth Lajos tér M (Széchenyi rakpart) ideiglenes végállomásig lehet utazni.

  • Múzeum körút, Nemzeti Múzeum környéke

Ide az M2-es metró Astoria vagy az M3-as és M4-es metró Kálvin tér állomásától gyalogosan lehet eljutni. 

  • Budai Vár

A budai Várba egész nap a Széll Kálmán térről a megszokottnál lényegesen sűrűbben induló 16A, a Deák Ferenc térről közlekedő 216-os busszal, vagy a Budavári Siklóval lehet eljutni.

És természetesen lezárások is lesznek, ezeken a helyszíneken és időpontokban számíthatunk rájuk:

Budai Vár: március 15-én 0 órától március 16-án hajnalig.

Múzeum körút: március 15-én 4 és 15 óra között.

Kossuth Lajos tér: 7 és 10 óra között, valamint 15:30 és 18:30 között.

A Kossuth Lajos tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Astoria–Múzeum körút útvonalon 9:30 és 10:30 között.

A Múzeum körút–Astoria–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó út–Erzsébet híd–Döbrentei tér–Attila út–Dózsa György tér–Palota út–Dísz tér útvonalon 11:30 és 12:30 között.

A Jagelló út–BAH csomópont–Alkotás utca–Magyar Jakobinusok tere–Krisztina körút–Vérmező út–Széna tér–Margit körút–Bem József utca–Bem rakpart–Árpád fejedelem útja–Lajos utca–Pacsirtamező utca–Árpád híd–Róbert Károly körút–Váci út–Dózsa György út–Hősök tere–Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi tér–Akadémia utca–Vértanúk tere–Báthory utca–Szemere utca–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Dohány utca–Síp utca–Rákóczi út–Baross tér–Kerepesi út–Veres Péter út–3-as számú főút útvonalon 11 óra és 12:45 között.

Bem tér: 14 és 16 óra között.

Andrássy út–Oktogon–Teréz körút–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Kossuth Lajos tér útvonalon 14:30 és 18:30 között.