Ez a poszt a következő Percről percre része:

Esőben ünnepelt és tüntetett az ország

  • Az idén is a Kossuth téren az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődtek a március 15- i ünnepségek.
  • A Nemzeti Múzeumnál Orbán Viktor miniszterelnök beszédét ellentüntetők zavarták meg és fütyülték ki.
  • A kormányfő arról beszélt, ideje megfékezni Brüsszelt és a bevándorlókat. 
  • A Jobbik a Március 15. téren  egy országos antikorrupciós akciót hirdetett.
  • Az MSZP a tüntetésén a vasárnapi boltbezárásos népszavazást követelte, és az oktatási helyzetet kritizálta.
  • A tüntető tanárok délután megtöltötték a Hősök terét, több tízezren vonulnak a Kossuth térre.
  • A tanárok március 30-ára sztrájkot hirdettek, ha Orbán Viktor és Áder János 8 napon belül nem kér bocsánatot sok megaláztatásért.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Varga Miklós Európa című dalával folytatódik a központi nemzeti ünnepség a Nemzeti Múzeumnál. A dal közben elolvashatjuk Orbán Viktor 11 nappal ezelőtti nyilatkozatát, miszerint "nem csinálunk Európát Magyarországból".

  • A Nemzeti Múzeumnál megkezdődött a hivatalos program. Tarlós István főpolgármester arról beszél, miből áll az igazi bátorság. A március 15-i tanulságokból kiindulva a főpolgármester aktuális üzenetet is megfogalmaz. Jókai Mórt idézve, nem bátraké a pálma, hanem azoké, akik szeretik a hazát", Tarlós eljut oda, hogy

    az igazi bátrak őrzik a határt és vigyázzák a hazát!

    Nagy tapsot kap az ünneplőktől. Tarlós figyelmeztet: a múlttal szembenézve cselekedni kell a nemzetért. "Sokan látjuk úgy, hogy ez az ország mer cselekedni, bár kockázatos és nehéz." 

  • Az ellentüntetők Kecskeméti utcánál felállított színpadi hangszórójából szól a Sárga Rózsa, az emberek felől megy a maffiakormányozás, meg az orbántakarodj, válaszuk a kormánypárti tömegből meg pár nyugdíjas zsidózott egyet, de az interakció nagyjából kimerült ennyiben. A rendőrök és a Walton Security biztos, ami biztos, élőláncot húzott az ellentüntetők és a kormányrendezvény közé, átmenni ott csoportosan nem lehet.

  • Ez az ünneplő asszony nem elégedett meg a kokárdával, teljesen nemzeti színekbe öltözött.

  • Az LMP társelnöke rövid és lényegre törő beszédében a globális kapitalizmus egyenlőtlenségeitől eljutott Orbánig, és azt üzente a miniszterelnöknek, hogy a legbátrabb magyarokat igenis itthon lehet tartani.

    Az LMP megemlékezése is a Himnusz éneklésével zárult.

  • Persze, lehet szomorkodni, hogy így az eső, meg úgy a hideg, de valójában meg kell becsülni a mai időjárást, amely a lehető legautentikusabb. Négy fok van és esik, amennyire tudjuk, épp ilyen időben indultak neki a márciusi ifjak is.

    Reggel kilenckor állítólag 4,1 fok volt. Ez egyébként is az átlagos március 15-i hőmársákletnek felel meg, persze nagyok a kilengések: 1953-ban például Szombathelyen -16 fokot, 1979-ben Kisteleken viszont plusz 22-t mértek. Igaz, akkor Március 15. munkanap volt.

  • Hajdú Mária elsütötte az önrendelkezés - önrendetlenkedés szóviccet, de se taps, se nevetés, a maga monoton módján folyt tovább az LMP megemlékezése.

    Hajdú után Schmuck Erzsébet következett, de neki sem sikerül az iskolai megemlékezéseknél érdekesebben szónokolnia. Schmuck mondanivalójának lényege, hogy a mai magyar társadalom 1848-ban született, és vissza kell térnie ehhez a gyökerekhez.

  • A Kecskeméti utca és a Kálvin tér sarkáról elvittek a rendőrök két embert, egyiküket bilincsben. Mindketten összeszólalkoztak a közelben álló ellentüntetőkkel. (A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság demonstrációján – szervezet egy korábbi akcióját itt nézheti meg – körülbelül száz ember jelent meg.)

    „Basszátok meg, Orbánnal vagyok!” – méltatlankodott az elcipelt tüntető.

    Közben más idősebbek is összeszólalkoztak a tüntetőkkel, akiknek tábláin "Orbán-maffia takarodj", "G. Orbán takarodj" feliratok olvashatók.

  • Az ellentüntetők a Kecskeméti utca sarkán készülnek Orbán ünnepi beszédére.

  • Az LMP a Pilvax kávéházban ünnepel, kb. 30-40 ember előtt. Hajdú Mária, a párt emlékezetpolitikai szakszóvivője Görgey Artúrról tart kiselőadást, az ő életén keresztül próbálja bemutatni, hogy a világ nem fekete-fehér. Izgalmasan hangzik? Pontosan annyira az, mint amilyennek hangzik.

  • Tombol a lengyel-magyar barátság a Nemzeti Múzeum előtt. Már szállingóznak az emberek Orbán Viktor beszédére, de egyelőre több a lengyel, mint a magyar.

    „Üdvözöljük a győztes Orbán Viktor miniszterelnököt, sok sikert kívánunk a testvéri magyaroknak!”

    Egy angol feliratú transzparensen pedig azt kérik a lengyel tüntetők: "Magyar barátaink védjék meg a keresztény alkotmányt az EU ateistáitól!" Néhány szolidatirás zászló is látható, a képet most a lengyel nemzeti bikolor határozza meg.

  • Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni. 

    Gyurcsány Ferenc a Pilvax kávéház előtt tett sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: amikor "az önkény ura" a szabadság szavát veszi a szájára, akkor "bemocskolja egyik legszebb szavunkat". Ha a szavaknak lennének illatai, akkor a szabadságnak valószínűleg tavaszillata lenne, de

    a miniszterelnök szájából a szabadság szava áporodott bűzt áraszt. Ideje lenne beléfojtani a bűz áradatát.

    A volt kormányfő kijelentette, hogy a magyar nemzetnek az a része, amelyiket a DK képviseli, méltóságot, európai polgári világot, nyugalmat, egyenlőséget kíván. Kívánjuk a testvériséget, a többiekért viselt felelősséget - mondta. Úgy zárta beszédét:

    Vesszen a zsarnok!

    Gyurcsány mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a délutáni pedagógusdemonstráción, de azt kérte, hogy a résztvevők polgárként és ne pedig valamelyik párt képviselőjeként csatlakozzanak a tüntetéshez.

  • a Szilágyi Erzsébet fasoron.

  • Ez az nő például Isten óvjon! - táblával készül tiltakozni a miniszterelnök ellen.

  • Üres a város, alig száz ember vonul esernyőkkel a Kossuth térről a Múzeum körút felé. Elvonultak a lovashuszárok, mögöttük zenél a zenekar, utánuk sétál a tömegnek nem nevezhető tömeg, se transzparens, se pártzászló, csöndben vonulnak a lezárt Bajcsy-Zsilinszky úton. Látható, hogy a rossz idő az érdeklődőket inkább otthon tartotta.

  • A volt miniszterelnök a DK-sokkal már fél tízkor megtartotta megemlékezését a Pilvax közben.

  • Ők semmit nem bíztak a véletlenre. Egy órával a miniszterelnök beszéde előtt lefoglalták a legjobb helyeket a Nemzeti Múzeumnál.

  • Van ez a bosszantó dolog a magyar történelemben, hogy az utókor összezavarása céljából több forradalmat, meg szabadságharcot szerveztek a mindenkori vezetéssel kritikus csoportok, ott van például Rákóczi Ferenc, akiból ráadásul kettő is volt, aztán 145 évvel később a márciusi ifjak, még 108 évvel később meg 1956.

    És hát mind el is bukott – bár nem minden eredmény nélkül –, ez is megnehezíti a különbségtételt, meg aztán a két utóbbiban is benne vannak az oroszok, szóval, igazán nincs semmi meglepő abban, hogy Rozsnyóban – legalábbis a Bumm.sk szerint – ma Csemadok székházban fél kettőtől rendhagyó történelemórát tartanak „Visszaemlékezés az 1956-os forradalomra" címmel.

  • A tizenkét pont.

  • Juhász Péter alelnök vezényletével az Együtt aktivistái ma reggel rendhagyó útjelzőket helyeztek ki az Astoria és a Nemzeti Múzeum között. Itt fog beszélni délelőtt Orbán Viktor. A plakátokon az

    Erre beszél Putyin pincsije,

    „Erre beszél Putyin Nárcsisza”, „Erre van a nem-Európa” és „Ma végre megtudjuk, ki Habony Árpád?” feliratok olvashatók.

  • A Nemzeti Múzeumnál a kijelzőn ez a felirat jelent meg az előbb.

  • Nagyjából száz ember merészkedett ki az esőbe esernyővel persze, hogy élőben lássa, amint Áder János ünnepélyesen megadja az engedélyt a nemzeti lobogó felvonására. Áder János megadta.

    Az ünnepi ceremónián Áder János mellett részt vett Benkő Tibor vezérkari főnök. Ott voltak állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői. Az LMP előzetes tájékoztatása szerint az eseményen jelen volt Schiffer András, a párt társelnök-frakcióvezetője is.

  • Megkezdte munkáját a március 15-i központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs - közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal az MTI-vel.

    Az operatív törzsben minden érintett szerv, a többi között a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a fővárosi közlekedésfelügyelet és a katasztrófavédelem képviselői vannak jelen. 

    Közleményükben azt írták: a meteorológia reggeli előrejelzése szerint egész nap többnyire borult, hűvös, csapadékos időre lehet számítani. Budapest térségében többfelé rövid ideig akár hó is eshet, de nem marad meg. Jelenleg élénk, délutánra meg is erősödhet a szél. Hűvösebb lesz az ilyenkor szokásosnál, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 2-7 Celsius-fok között várható. 

  • Ahogy az minden nemzeti ünnepen lenni szokott,  a Kossuth téren az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a hivatalos rendezvények. Áder János államfő adja meg az engedélyt a lobogó felvonására.

  • Budai Vár: március 15-én 0 órától március 16-án hajnalig.

    Múzeum körút: március 15-én 4 és 15 óra között.

    Kossuth Lajos tér: 7 és 10 óra között, valamint 15:30 és 18:30 között.

    A Kossuth Lajos tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Astoria–Múzeum körút útvonalon 9:30 és 10:30 között.

    A Múzeum körút–Astoria–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó út–Erzsébet híd–Döbrentei tér–Attila út–Dózsa György tér–Palota út–Dísz tér útvonalon 11:30 és 12:30 között.

    A Jagelló út–BAH csomópont–Alkotás utca–Magyar Jakobinusok tere–Krisztina körút–Vérmező út–Széna tér–Margit körút–Bem József utca–Bem rakpart–Árpád fejedelem útja–Lajos utca–Pacsirtamező utca–Árpád híd–Róbert Károly körút–Váci út–Dózsa György út–Hősök tere–Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi tér–Akadémia utca–Vértanúk tere–Báthory utca–Szemere utca–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Dohány utca–Síp utca–Rákóczi út–Baross tér–Kerepesi út–Veres Péter út–3-as számú főút útvonalon 11 óra és 12:45 között.

    Bem tér: 14 és 16 óra között.

    Andrássy út–Oktogon–Teréz körút–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Kossuth Lajos tér útvonalon 14:30 és 18:30 között.

  • Bizony, néhány esőcsepp Petőfiéket sem gátolta volna meg abban, hogy kihirdessék a 12 pontot. Ebben a cikkünkben szedtük össze, hogy milyen programokra számíthatnak. 

    Lesz állami ünnepség Orbán Viktorral és tüntetéssel, ingyenes budavári családi programok, de akár a választási irodánál demokratizálódó kopaszokra is megemlékezhet az, aki a szocialistákkal tart. Sőt, délután a pedagógusok is az utcára vonulnak. 

  • Vagy boldog kokárdát!

    Vagy mit is kell ilyenkor mondani.

    Budapesten esővel kezdődött ez a nemzeti ünnep, ettől függetlenül számtalan ünnepi rendezvény, megemlékezés és tüntetés vár ma ránk. Csak ajánlani tudom, hogy kövesse velünk a nap eseményeit az Indexen!