Kampányt indít a TASZ az egyháztörvény helyreállítása érdekében

2016.03.15. 10:58

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kampányt indít annak érdekében, hogy a kormányzat az egyháztörvényt úgy módosítsa, hogy „összhangban legyen hazánk alkotmányos hagyományaival, országunk nemzetközi kötelezettségeivel, és hogy ne vezessen újabb megalázó ítéletekhez és költséges kártérítési kötelezettségekhez” – írja a jogvédő szervezet. A kampány a Negyedik pont címet viseli, információs honlap kapcsolódik hozzá, melyen egy petíciót is alá lehet írni.

„A 2012 óta hatályos egyháztörvény a rendszerváltás óta eltelt idő legnagyobb jogfosztásával járt: több száz törvényesen bejegyzett és működő egyházat fosztott meg státuszától és intézményesítette az egyházak közötti egyenlőtlenséget. A jelenlegi szabályzás nemcsak a rendszerváltáshoz képest, de még az 1848-as polgári forradalom követeléséhez képest is visszalépést jelent” – írják.

2014-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága jogsértőnek ítélte az egyháztörvényt a jogfosztás, az önkényes elismerési eljárás és a diszkriminatív elbánás bevezetésének indokolatlansága miatt, és kártérítésre kötelezte a magyar államot (Magyar Keresztény Mennonita Egyház és mások kontra Magyarország, 41553/12). Az emberi jogi bíróság 17 magyar egyház ügyében mondott ítéletet – közülük kilencet a TASZ képviselt. A per két évig tartott, és az ítélet a TASZ stratégiai perei között az utóbbi évek egyik legnagyobb sikere volt.

2015 őszére a magyar kormány elkészítette az egyházügyi törvény módosítására vonatkozó javaslatát. Ez a jogvédők szerint továbbra is „önkényesen definiálná, hogy mi a vallás, különbséget tenne egyház és egyház között, széles előjogokat biztosítana egyes egyházaknak mind a hitélet, mind a közhasznú tevékenységek állami finanszírozása, a közoktatásban való részvétel és az adózás terén, és nem orvosolná azoknak az egyházaknak a sérelmeit, amelyek elveszítették egyházi státuszukat”.

A kampány hátterét a negyedikpont.tasz.hu oldalon lehet elérni, részletes elemzés és egyháztörvény-kisokos tájékoztatja az érdeklődőket.