Ősszel már talán rendőri kíséret nélkül is átmehet a zebrán Dunaújvárosban

dunaujvaros2
2016.03.18. 13:04

Dunaújváros vezetése 2015. szeptember 19-én adta át a város korszerűsített közvilágítását. A Rosettum Kft. által elvégzett munkáról gyorsan kiderült, hogy a nyilvánvaló mutyigyanún túl csapnivaló lett. Több gázolás történt az új lámpákkal megvilágított gyalogátkelő-helyeken, amire válaszul rendőrök kezdték el több zebrán átkísérni az utasokat. 

Cserna Gábor, fideszes polgármester 2016 elején elismerte egy közgyűlési ülésen, hogy nem sikerült jól a beruházás, és dolgoznak a hibajavításon. Első körben arra tett ígéretet, hogy a város önköltségén jobban megvilágítják a zebrák környékét. 

Nagy kérdés, hogy ezt miért a város önköltségén teszik, ugyanis a Rosettum 5 év garanciát vállalt az indukciós lámpatestekkel elvégzett munkára. Ezzel kapcsolatban Cserna egy hónapja nem válaszol az Index kérdéseire, állítólag majd akkor fog, ha lezárult a nyomozás.

A dunaújvárosi közgyűlés március 17-i ülésén Szepesi Attila alpolgármester jelentette be, hogy az érintett 66 gyalogátkelő-hely környékén megtörtént a fénymérés, és őszre elkészülnek a kiegészítő megoldások, amelyek után már talán rendőri kíséret nélkül is át lehet majd menni a zebrán. 

Nem kérdés, hogy a sötét miatt szükség van a kiegészítő megoldásokra, de az nem világos, hogy ehhez miért volt szükség egy megismételt fénymérésre, ugyanis Dunaújváros megbízásából az elmúlt években több mérés is született. 

A mostani, 1,3 millió forint + ÁFA-ért elkészített fénymérésről február 18-án döntött a város Gazdasági és Területfejlesztési bizottsága. Bár a jobbikos Pintér Tamás többször ellenezte, a bizottság úgy látta, hogy szükség van egy újabb mérésre. Szabó Imre főépítész, városfejlesztési igazgató szerint azért, mert különböző mérésekről van szó. "Míg a kivitelezés során lámpafej típusonként néhány helyen vonalas mérést végeztek, addig a most elvégzendő mérések rácshálóban az egyes gyalogátkelők megvilágítottságát fogják rögzíteni", idézi a februári ülést az Infodunajvaros.hu

Ehhez képest a tegnapi közgyűlésen az alpolgármester azt mondta, hogy a Pannon Inferior Kft. által elvégzett új mérés ugyanazt az eredményt hozta, mint a Rosettum mérése: "a cég készített egy mérési jegyzőkönyvet és ez a jegyzőkönyv körülbelül 0,1%-os pontossággal megegyezik a pályázatban leírt mérési adatokkal", mondta Szepesi a tegnapi ülésen

 A dunaújvárosi közvilágításról szóló eddigi cikkeinket itt olvashatják