Tiborcz és családja egy nap alatt 217 millióért vett földet

2016.03.18. 22:54

A Fejér megyében tartott földárveréseken újabb földrészeket vásárolt magának a miniszterelnök veje, és családja.

A Nemzeti Földalapkezelő weboldalán megjelentek a 2016. március 1-15. között tartott licitek eredményének hirdetményei.

Tiborczék

Ezekből derült ki, hogy a miniszterelnök veje, Tiborcz István és apja, Tiborcz Sándor egyetlen nap alatt tíz árverésen tettek meg a legmagasabb ajánlatot. Tiborczék március 7-én összesen 216.7 millió forintot költöttek el, hogy megvegyenek 193 hektárt a Bicske közigazgatási területéhez tartozó földekből.

Az új területek közel vannak Tiborczék régi birtokához a Csabdi határárban lévő Tükröspusztához. A birtok, amely Felcsúttól is alig 6 kilométerre van, 1997-ben került a családhoz. A területen egy 40 hektáros lovas szabadidőparkot alakítottak ki. A lovas parkot és a közelében lévő Tiborcz tanyát Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvője előtt még eladásra hirdették meg tulajdonosai, összesen 420 millió forintért, később azonban a hirdetést visszavonták. 

A család az év elején a Csabdi másik szomszéd településén, Mányon is terjeszkedett. Ott csak kettő parcellát vettek, de mindkettő óriási terület, 166, illetve 133 hektár, amiért összesen több mint 330 millió forintot fizettek.

Mészárosék

Újabb területet vett a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester rokonsága is. A szintén felcsúti illetőségű Mészáros János március elején Száron vásárolt közel 49 millió forintért 77,7 hektár földet.

Mészáros Lőrincről a múlt héten írtuk meg, hogy tetemes birtokrendszererét újabb 3960 hektár állami földdel gyarapította, miután feleségével felesben megvette a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság utódcégét, az Agrosystem Zrt.-t. A céget még az első Orbán-kormány alatt, a 2001-es privatizációja idején kitömték állami földekkel. Ötven évre kapott használatra 3960 hektárt, amit így kvázi nem lehet eladni, mert tulajdonosváltás esetén is csak az Agrosystem használhatja 2051-ig.

Mészáros és családja emellett rástartolt az alcsútdobozi földekre is.

A rokonsággal együtt több mint egymilliárdot tettek le a falu környékének, többek között az Orbán Győző tulajdonát képező Hatvanpuszta majorság körüli földek felvásárlásáért. Az Alcsútdoboz közigazgatási területéhez tartozó, frissen elárverezett földeket szinte kizárólag a Mészáros-família tagjai birtokolják.