Jobb érettségi helyett felfüggesztettet kapott

2016.03.21. 17:20

Két év felfüggesztve, nyolc hónap fogházbüntetésre ítéltek egy zalai fiatalt, édesanyját pedig bűnpártolás miatt 150 ezer forint pénzbüntetésre, mert 20 ezer forinttal meg akarták vesztegetni az érettségi dolgozatot javító tanárt – írta az MTI.

 A diák 2015 májusában középszintű matematika írásbeli ismétlő érettségi vizsgát tett egy zalaegerszegi középiskolában.

Három héttel később a kijavított dolgozatok megtekintését kérte a tanuló a javítást végző pedagógustól, aki erre lehetőséget is biztosított. A betekintés után a dolgozatot visszatette a zárt borítékba, majd elrakta a tanári asztal fiókjába.

A diák egy héttel később újból kérte a dolgozat áttekintését. A tételt tartalmazó borítékba ekkor 20 ezer forinttal belecsúsztatott egy kisebb borítékot, kedvezőbb érdemjegyben bízva. A tanár ezt akkor nem vette észre, úgy zárta el a dolgozatot. A vizsgázó ezért nyomatékosan arra kérte a tanárt, hogy tekintse át újra a dolgozatát, hátha talál benne pluszpontokat.

Néhány nappal később a diák édesanyja telefonon hívta fel a pedagógust azzal, hogy megtalálta-e a pénzes borítékot. A szaktanár ezután értesítette az igazgatót, aki a dolgozatot kibontva rátalált pénzre.

A diákot a bíróság előzetes mentesítésben részesítette, vagyis nem számít büntetett előéletűnek, de az ítélet esetében nem jogerős, mert enyhítésért fellebbezett. Édesanyja ugyanakkor tudomásul vette az ítéletet, így az jogerőssé vált.  • Hírek
  • Hírek