Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Botka kibukott a szocialistákra: Ingyen nem lehet valaki ilyen hülye!

2016.03.22. 07:03
Kifakadt Botka László az MSZP választmányának szombati ülésén amiatt, hogy arra kényszerítik, foglaljon állást a miniszterelnök-jelöltségről. Kiosztotta Harangozó Tamást és Hiller Istvánt, amiért nehéz helyzetbe hozták őt az elmúlt időszakban, értesült az Index. A szegedi polgármester úgy korholta párttársait, hogy ingyen nem lehetnek ilyen hülyék.

„A júniusi kongresszus nem foglalkozik a 2018-as miniszterelnök-jelölt kérdésével” – jelentette ki Botka László sajtótájékoztatóján az MSZP szombati választmányi ülése után, amelyen a szocialisták meghirdették a teljes tisztújítást. Az MSZP választmányi elnöke, Szeged polgármestere azt is mondta, hogy csak a jelölések után dönti el, hogy ő maga milyen tisztségben tudja a legjobban segíteni az MSZP munkáját.

Vagyis Botka még nem döntött, vagy legalábbis nem akarja nyilvánosságra hozni, indul-e újra a választmányi elnöki posztért, illetve vállalja a párt miniszterelnök-jelöltségét 2018-ban. Az Index értesülései szerint Botka zárt ajtók között sokkal keményebben és indulatosabban hozta ezt a szocialista párttársai tudomására.

Tanulni kell Bajnai példájából

Botka több résztvevő szerint elég keményen kiosztott mindenkit, aki azt gondolja, hogy most van itt az idő, hogy a párt megnevezze a miniszterelnök-jelöltjét. Szerinte tanulni kell Bajnai Gordon példájából, aki két évvel a választások előtt előjött, és a nagy várakozás és médiahátszél ellenére is „szétszedte" őt a Fidesz. 

Botka nehezményezte azt is, hogy a választmányi elnöki újraindulásáról is idő előtt állásfoglalásra akarják kényszeríteni. Hiller István ugyanis már tavaly ősszel elkezdte lebegtetni, hogy vezetné a választmányt, amire szerinte semmi szükség nem volt. És kényelmetlen helyzetbe hozta ezzel.

Szerinte most az előválasztásra kellene koncentrálni, erről döntött ugyanis tavaly a kongresszus. Így nem szabad idő előtt bejelentkezni posztokra, senkit nem is szabad kényszeríteni erre. Az üzenet többek között Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettesnek szólt, aki pénteken az Origónak adott interjújában nemcsak pártelnöknek jelentkezett be, hanem mindenféle egyeztetés nélkül egyenesen Botkát jelölte meg alkalmas miniszterelnök-jelöltként.

A szegedi polgármester kifakadt, hogy nem tud elmenni a választmányon úgy vécére, hogy az újságírók ne kérdeznék őt a kormányfői ambícióiról.

Amelyről ő majd a megfelelő időben akar és fog dönteni.  

Botka a beszéde végén jelezte, hogy nem lehet nem észrevenni az egybeesést aközött, hogy választásra akarják kényszeríteni az ambícióit illetően, a Fidesz pedig eközben személyes támadást indított a jövedelmi helyzetével kapcsolatban.   

Ingyen nem lehet valaki ilyen hülye! 

– üzente a szocialistáknak. Többen pedig ezt úgy értelmezték, hogy Botka arra célzott, hogy nem lehet véletlen tudatlanság, hogy a fideszes támadásokkal egy időben akarják megtudni Botkától, mik a tervei a miniszterelnökséggel.  

Megkérdeztük Botka Lászlót az elhangzottakkal kapcsolatban, aki úgy reagált az Indexnek, hogy valóban szóvá tette a választmányi ülésen a dolgot, és jelezte, hogy a párt tavaly arról döntött, hogy előválasztással döntik el, nem pedig „füstös szobákban”, hogy kik lesznek a 106 választókerületben a jelöltek, és hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt. Vagyis ebben a helyzetben most semmi értelme bejelentkezni egy posztra, kikiáltani kormányfőjelöltet, hanem előbb ki kell olyan helyzetet alakítani a választókerületekben, hogy egyáltalán érdemes legyen a párt miniszterelnök-jelöltjéről beszélni.

Harangozó bocsánatot kért  

Botka beszédére a később felszólaló Hiller István nem reagált, „nem vette fel a kesztyűt" – ahogy egy MSZP-s fogalmazott. Harangozó Tamás azonban az ülésen bocsánatot kért, és elismerte, hogy hibát vétett, amikor őszintén válaszolt az újságíró kérdésére. Ezzel együtt jelezte, hogy valóban Botkát tartaná a megfelelő jelöltnek a miniszterelnöki posztra.  

Megkerestük Harangozót, aki azt mondta, hogy a választmányi ülésen valóban jelezte, hogy nem állt szándékában kellemetlen helyzete hozni senkit. Csupán újságírói kérdésre válaszolta, hogy pártelnökként nem lenne miniszterelnök-jelölt, és hogy Botka Lászlót alkalmasnak tartja erre a pozícióra. Ezt a véleményét most is tartja, de a kellemetlenségek miatt nyilvánosan is megköveti őt – mondta Harangozó.