NVB-elnök: Nyakó önként ment el az időbélyegzőtől

2016.03.22. 14:41

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a meghozott döntéseit nem jogosult visszavonni vagy módosítani, a határozat megváltoztatására kizárólag a Kúriának van hatásköre - áll abban a levélben, amelyben Patyi András, az NVB elnöke válaszolt Nyakó István szocialista politikusnak az MTI szerint. 

Patyi azt állítja, hogy a február 29-ei ülés előtt sem ő, sem a bizottság más tagja nem nézte meg a február 23-ai felvételeket, így annak tartalmáról nem volt tudomásuk, az ülésen pedig - ahol elbírálták Erdősi Lászlóné és Nyakó István népszavazási kérdést - Nyakó meghallgatásáról, a felvételek egyes részleteinek megtekintéséről külön-külön, jegyzőkönyvi döntéssel döntöttek a tagok.

Az NVB elnöke ezek alapján visszautasította "a felvételek előzetes megtekintésére és eltitkolására vonatkozó valótlan állítást". Hozzátette: a bizottság a népszavazási kezdeményezés benyújtásának körülményeit vizsgálta az ülésen, ennek első releváns mozzanata az időbélyegző használata volt. Mivel a berendezés az NVI székházának belső terében van, az NVB a többségi döntései alapján e belső térben történt események vizsgálatát tartotta indokoltnak, az ott készült felvételeket tekintette meg.

Patyi András azt írta, ezen a felvételen láthatták, hogy Nyakó István bejut a székházba, majd az időbélyegző közvetlen közelében nyilatkozik a sajtónak, és

saját döntése alapján, önként visszament az előtér hátsó részébe.

Megjegyezte, Nyakó István a bizottság ülésén nem adott elfogadható és értékelhető választ arra, hogy miért nem maradt az időbélyegző berendezés közelében, illetve miért nem tett erre még próbálkozást sem.

Patyi szerint a Kúriára tartozik annak megítélése, hogy jogszerű volt-e a bizottság határozata az ügyben.

A bizottság elnöke azt írta, hogy az NVI biztonsági kameráinak feltételeit az NVI kezeli. A külső kamerák felvételét március 2-án megkapta az MSZP bizottságba delegált tagja, Litresits András, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének állásfoglalása után nemcsak Nyakó István, hanem számos sajtótermék is, így a felvételek "nem voltak és jelenleg sincsenek elzárva sem az eljárást folytató Kúria, sem a nyilvánosság elől".

Ezeken túl visszautasította a politikusnak a nagy nyilvánosság előtti, "rágalmazó és vádaskodó kijelentéseit", mivel azok "valótlanok és minden tényszerűséget nélkülöznek". Azt írta, az NVB elnökeként feladatait minden esetben a választási és a népszavazási eljárásra irányadó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően látja el.

A MSZP népszavazási kezdeményezése körüli botrányról szóló összes cikkünket itt találja