Az érpataki polgármester járőrözhet minden jobbikos településen

2016.03.23. 14:56

Minden jobbikos vezetésű településre kiterjesztik a Tiszavasváriban bevezetett, Rend és tisztesség nevű programot – jelentette be Volner János, a párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A Rend és tisztesség program keretében Érpatak jobbikos polgármestere, Orosz Mihály Zoltán és szervezete, a Becsület Légiója járőrözik Tiszavasvári cigánytelepein, amivel az áramlopásokat, az uzsorát és a drogozást akarják visszaszorítani. Az Abcúg beszámolója szerint a járőröző jobbikosok kézi kamerával filmre vesznek bárkit, akit valamiért gyanúsnak találnak, és feljelentéseket tesznek a rendőrségen. Ennek hatására a program novemberi kezdete óta már 300 házból kötötték ki az áramot a cigánysoron a járőrözők feljelentései miatt. 

A programnak Volner elmondása szerint az érpataki modell terjesztésén, vagyis a cigánytelepeken járőrözésen és a helyiek zaklatásán kívül még az is a célja, hogy elszámoltassák az előző városvezetések korrupciós ügyeit. 

Volner értékelése szerint a program nyomán „drámaian javultak" a közállapotok Tiszavasváriban. 

Azt is elmondta, hogy

ha a Jobbik kormányra kerül, az egész országban bevezetik a modellt.

Ahogy arra az Abcúg emlékeztet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a  program fő célja valójában „az önkényes, az emberi szabadságjogokat teljes egészében negligáló rendpárti érpataki modell” helyi megvalósítása. A szervezet már eljárást kezdeményezett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál Tiszavasvári önkormányzata ellen, mert szerintük egyértelmű, hogy általános rendfenntartásra, razziázásra kérte fel az önkormányzat a szélsőséges és jogellenes intézkedéseiről ismert érpataki polgármestert. A TASZ beadványa szerint

az önkormányzat már azzal emberi méltóságot sértő magatartást, vagyis zaklatást valósított meg a helyi telepi romákkal szemben, hogy együttműködési megállapodást kötött olyan személyekkel, akikről nyilvánosan hozzáférhető információk alapján köztudomású, hogy rendszeresen fejtenek ki emberi méltóságot sértő, zaklató tevékenységet túlnyomórészt romák által lakott szegénytelepeken.