Lemondott a pedagógussztrájk kiheréléséről a PSZ

2016.03.23. 11:40

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) visszavonja azt a kezdeményezését, hogy a pedagógusok március 30-án délután 4 óra után fejezzék ki véleményüket a köznevelés helyzetéről, jelentette be Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Lépésüket azzal indokolta, hogy nem akarják megosztani a pedagógusokat, hiszen a Tanítanék mozgalom várhatóan szintén akciót hirdet, aznap reggelre, írja az MTI.

Ahogy arról beszámoltunk, Pukli István március 15-én bejelentett egyórás munkabeszüntetése helyett azt javasolta a Pedagógusok Szakszervezete, hogy a tanárok a munkaidő végén, délután négykor nyilvánítsanak véleményt. A kormányzat köznevelési politikájával egyébként kritikus PSZ szerint ugyanis nagyon fontos, hogy „a véleménynyilvánítás időpontja alatt egyetlen gyermek, egyetlen tanuló sem maradjon felügyelet nélkül”.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke most azt mondta, a PSZ olyan polgári engedetlenségre, amelynek jogkövetkezménye lehet, nem biztathatja a pedagógusokat, minden munkavállaló egyéni döntése, hogy részt vesz-e benne. Ugyanakkor a szabad véleménynyilvánításra vonatkozó álláspontjukat fenntartják, és a sztrájk megszervezéséről sem mondtak le, ha nem sikerül megállapodni.

A PSZ elnöke elmondta, hétfőn egyeztettek a Tanítanék mozgalom egyik képviselőjével, Pukli Istvánnal. Azt javasolták, hogy a pedagógusok március 30-án délután 4 óra után fejezzék ki véleményüket az iskolák épülete előtt, ez azonban nem sztrájkfelhívás volt. A mozgalom nem fogadta el javaslatukat, és várhatóan polgári engedetlenséget hirdet aznap reggelre, egy óra időtartamra. Ezt tudomásul veszik, és visszavonják javaslatukat – közölte a szakszervezeti vezető.

Galló Istvánné kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány semmilyen pressziót nem gyakorolt rájuk, hogy határolódjanak el a civil szerveződésektől. Azt ugyanakkor jelezte: záros határidőn belül lezárják a tárgyalásokat, vagy így, vagy úgy.

A budapesti Teleki Blanka Gimnáziumot igazgató Pukli március 23-ig adott határidőt, hogy a kormányfő és az államfő bocsánatot kérjen „az elmúlt hat évben megalázott emberektől”, és érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte – emlékeztetett az MTI. Ennek elmaradása esetén jönne a március 30-i sztrájk, amikor egy órára „leáll az élet”, és a tanárok kimennek az iskola épülete elé.

Orbán Viktor az ultimátumra úgy reagált, hogy azt gondolta, Pukli csak viccelt.