A telefonokat lehallgathatják, az emaileket elolvashatják

2016.03.24. 10:34

Egy terrorizmus elleni intézkedéscsomagról döntött szerdán a kormány. Ezt Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszterrel és Kovács Zoltán kormányszóvivővel.

Pintér Sándor, Kovács Zoltán és Simicskó István a csütörtöki sajtótájékoztatón
Pintér Sándor, Kovács Zoltán és Simicskó István a csütörtöki sajtótájékoztatón
Fotó: Máthé Zoltán

Ezek a következők:

  • Feláll a terrorelhárítási információs bűnügyi központ.
  • A telefonos és internetes adatszolgáltatást dekódolhatják a magánszolgáltatók, azaz lehallgathatják a telefont, elolvashatják az emaileket. Erről törvényt kell hozni, az egyes kéréseket végrehajtani csak bírói engedéllyel lehet. (Bírói engedéllyel erre most is van lehetőség, de van olyan szolgáltató, amely a forgalmát titkosítja. Ezt az akadályt akarják megszüntetni.)
  • Ellenőrizni kell a gyanús pénzügyi tevékenységeket bizonyos esetekben. (A bankszámlára eddig is rá lehetett látni, de a kormány szeretné, ha bizonyos személyeknél folyamatosan lehetne látni a pénzmozgásokat.)
  • Egy esetleges terrortámadásnál az információáramlásnál előnyben részesítik a mentésben részt vevőket, a civilek csak sms-ben érintkezhetnek.

Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta, hogy az intézkedéscsomaghoz módosítani kell az alkotmányt, ehhez az ellenzék segítségét kérte. Pintér ezzel kapcsolatban azt mondta: konszenzusos megoldás kell.