Országos iskolaigazgató-konferencia a tanársztrájk ellen

2016.03.25. 09:06

Jövő szerda reggel tartják az oktatáspolitikával elégedetlen tanárok az egyórás országos tiltakozó akciójukat, hogy polgári engedetlenségként tanítás helyett az iskolák előtt demonstráljanak (hivatalosan sztrájkolni a szigorú törvényi rendelkezések miatt nem tudnak). A tanárok egyik kifogása maga Balog Zoltán miniszter személyére, és az általa összehívott tanácskozási fórum összetételére vonatkozott.

Erre most Balog országos igazgatói konferenciát hívott össze jövő péntekre, hogy az oktatásról tanácskozzanak. Balog Zoltán ezt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában jelentette be.

A miniszter szerint a leginkább érintetteknek, a kulcsszereplőknek mondják majd el, hogy miket terveznek. Balog szeretné, ha ezt az országos értekezletet regionális fórumok követnék. A cél az, hogy mindenkihez eljussanak az információk, a szándékunk, és "világos legyen, hogy ezt a dolgot komolyan vesszük". A fórumra több mint háromszáz intézményvezetőt szeretnének meghívni Budapestre.

A miniszter a fenntartó kérdésének megvitatását és az oktatás finanszírozását is kiemelte. Kitért arra, hogy a pedagógus-minősítési rendszert korábban amiatt bírálta, mert az túlzott bürokratikus terheket rótt a pedagógusokra és az intézményvezetőkre is. Ezeket a terheket viszont szerinte csökkentették.

A Nemzeti Alaptanterv kérdései kapcsán a miniszter azt mondta: világossá kell tenni, hogy manapság a világ változása, elvárásai nyomán az embereknek többet kell dolgozniuk, s ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekeknek többet kell tanulniuk. Ezzel együtt olyan rendszernek kell lennie, amely ésszerű és hatékony is egyben, és "nem rabolja el" a gyermekkort. (MTI)