Több milliárdnyi túlórapótlékot fizet ki a MÁV

2016.03.25. 19:15
Több milliárd forint túlórapótlékot fizet ki három évre visszamenőlegesen a MÁV-csoport tízezer munkavállalójának.

A VDSzSz Szolidaritás közleménye szerint pénteken a munkáltatóval kötött egyezségük alapján a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója vállalta, hogy a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasoknak a három éves elévülési határidőig visszamenőleg átutalják az eddig kifizetetlen, elmaradt munkabéreket.

Az MTI által idézett közleményben emlékeztetnek, hogy a VDSzSz Szolidaritás több mint két éve kezdeményezett tárgyalásokat a munkáltatóval, majd ezt követően az általa indított bírósági eljárásban jogerősen pert nyert a túlórapótlékok ügyében, amelyeket az új Munka törvénykönyve hatályba lépésétől, 2012. július 1-től, visszamenőlegesen kell kifizetnie a MÁV-csoportnak a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasoknak.

A közleményben kitérnek arra: a munkáltató az utóbbi hetekben a munkavállalók többsége számára az őket megillető járandóságnál - a szakszervezet álláspontja szerint - jóval kisebb összeget tartalmazó átalány-megállapodásokat kínált fel. 

Azok, akik ezt aláírták, április végéig állhatnak el e megállapodásoktól. Ez esetben részükre június végéig ugyanúgy részletes elszámolást készít a munkáltató, majd legkésőbb december 31-ig kifizeti az őket megillető, elmaradt túlórapótlékot. (Amennyiben elállnak a megállapodástól, majd a tételes elszámolás során kiderül, hogy a részükre járó tényleges összeg kevesebb a megállapodásban feltüntetett összegnél, úgy a különbözetet vissza kell fizetniük.)