Publicus: Az MSZP megelőzte a Jobbikot

2016.03.26. 17:14

Érdekes változásról számolt be a Publicus a legújabb közvélemény-kutatásában. A Vasárnapi Hírek megbízásából, március 10 és 17 között, tehát a tanártüntetés idején 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatás szerint a Fidesz stagnál, az MSZP viszont annyiban erősödött, hogy megelőzte a Jobbikot a második helyért folytatott csatában.

2016 marc ppref.png

A Publicus kutatásának főbb eredményei:

  • A Fidesz támogatóinak aránya pár hónapnyi csökkenés után megállt, és 23 százalék az összes megkérdezett körében. A Fidesz szavazóinak aktivitása átlagosnak mondható.
  • Az MSZP szavazóinak aránya az elmúlt egy hónapban egy százalékpontot növekedve, 12 százalék. A párt az NVI botrány okán rá irányuló figyelem, és feltehetően a Salgótarjánban megszerzett választási siker következtében a választások óta először - hibahatáron belül ugyan -, de megelőzte a Jobbikot.
  • A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, így 11 százalék. A Jobbik szavazói továbbra is a legkevésbé lelkesek, tízből csupán minden hatodik szavazójuk menne el az urnákhoz most vasárnap.
  • Az LMP és a DK is egy-egy százalékpontot növekedett az elmúlt egy hónapban, és mindkét párt 4-4 százalékon áll. Márciusra az Együtt is elérte az 1 százalékot. A PM-nek és a MLP-nek ebben a hónapban ugyanez nem sikerült.
  • A bizonytalanok száma még mindig magasa, 44 százalék, bár csökkent az elmúlt hónaphoz képest 3 százalékkal.