A tanterem-felújítási mutyi miatt tart vissza 40 milliárdot az EU

2016.03.28. 23:47

Mennyi az annyi?

A mostani hír szerint az EU egy egész operatív programot függesztett fel. Ez lehet a 40 milliárd forint. De ebből csak 14 milliárd volt a kifogásolt Öveges-program, de mivel ez gyanús volt, felfüggesztették az egészet. Az államtitkár szerint viszont még a 14 milliárdból is csak néhány százmillió lehet gyanús. 

Negyvenmilliárd forintnyi uniós keretet blokkol egy friss európai bizottsági döntés, ennek egy nagyobb szelete, mintegy 14 milliárd a „természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítását” célzó Öveges-programmal kapcsolatos.

Az Övegesről először az Index írta meg, hogy a programban elköltött pénzeknek csak töredéke megy el az eredeti célra, a részt vevő iskolánként százmilliós keret fele a Klikhez kerül – legalábbis akkor, ha országosan az a modell érvényes, ami Szekszárdon kirajzolódott.

Az ügy újabb fordulatát jelenti Csepreghy Nándor nyilatkozata, amit az RTL Klub hétfői híradójának adott. A Portfolio összefoglalója szerint a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint csak néhány százmillió forintnyi támogatást nem utal majd el hazánknak az EU, de ezeket az összegeket megfizettetik az érintett iskolákkal.

A híradóban elhangzottak szerint az Öveges-program 44 vidéki és 8 fővárosi iskolának jelentett pluszforrást, összesen a már említett 14 milliárd forintos értékben. Csepreghy csak annyit ismert el (a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva), hogy „a tantermek felújításának bekerülési költsége és a tényleges különbség között jelentős eltérés volt”. Pontosan ugyanerre hívta fel a figyelmet a korábbi cikkünk is. A szekszárdi esetnél egy 314 millió forintos projektnél 200 millió került a Klikhez, akkori válaszuk szerint a Klik az összeget a szakmai tevékenységek teljesítésére” fordította. A szekszárdi ügynél további érdekességek is voltak, százmilliós értékben fizettek ki feleslegesnek látszó megrendelésekért és munkákért pénzeket, volt, hogy egy milliós pályázatra érkezett borítékot fel sem bontottak, mégis az a pályázat nyert.

Az államtitkár szerint a mostani felfüggesztési döntés után Magyarországnak két hónapja van válaszolni az uniós kritikákra, és ezután dől majd el, hogy mekkora lesz a pénzügyi korrekció mértéke.