Abszurd tervekkel készül a kormány a terrorhelyzetre

2016.03.29. 16:36

Abszurdnak tűnik a felvetés, reagált Szabó Máté Dániel a kormány most bejelentett terrorellenes intézkedési tervének néhány eleméről. A TASZ szakmai igazgatója szerint kivitelezhetetlennek tűnik Pintér Sándor terve, amely „tiltaná az olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával”.

„Nehéz megtiltani, hogy letöltsük azokat a titkosító alkalmazásokat, amelyekkel biztonságosan tudunk emaileket, vagy sms-eket küldeni. Ilyen alkalmazások léteznek Apple-termékekre, androidos telefonokra is. Használatuk borzasztóan egyszerű, és nehéz ellene hatósági eszközökkel fellépni.” – mondta Szabó Máté Dániel a tervezet legmeglepőbb pontjáról.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány négy pontos intézkedési csomaggal korlátozná a szabad kommunikációt terrorveszély esetén.

  • A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá.
  • Tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával. Ennek részleteiről nem árult el többet Gulyás, pedig azért érdekes, mert elvileg az összes okostelefonra vonatkozhat.
  • A tervezett törvénymódosításokkal azt is el akarják érni, hogy terrorcselekmény bekövetkeztekor korlátozni lehessen a veszélyes áruk szállítását, és a polgári adatforgalmazást – a mentésben részt vevők kommunikációjának biztosítása érdekében.
  • Emellett bővítenék a rendőrség adatkezelési lehetőségét az államhatár- és létesítményőrzési feladatok ellátásakor.

A szakember hangsúlyozta, hogy a sajtóhírek alapján még nem tudható, hogy a tervezet milyen feltételekkel engedélyezné ezeket a lépéseket. Emlékeztetett arra, hogy a független kontroll beépítése elengedhetetlennek tűnik a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság magyar kormányt elmarasztaló döntése miatt. A január 16-i döntés alapján a TEK, illetve a titkosszolgálatok lehallgatási akcióihoz már nem elég az igazságügyi miniszter engedélye. Ahhoz független szerv, a bíróság engedélye kell. Az ítélet miatt a magyar parlamentnek törvényt kell módosítania.

Szabó Máté Dániel az ügy kapcsán rámutatott, hogy hibás az az elképzelés, amely szerint a magánszféra védelme és a biztonság párharca egy nulla végösszegű játszma. Bár terrorfenyegetettség idején a politikusok hajlamosak a magánszféra védelmének lazítására, ez nem hogy csökkenti, de akár fokozhatja is a fenyegetettségünket: ahogy a kormány, úgy a terroristák is könnyebben férhetnek hozzá adatainkhoz.

Bár a magyar kormány terveiben nem kap hangsúlyos szerepet a független kontroll, a strasbourgi ítélet jelzi, hogy az igazságügy miniszter felügyelete önmagában nem elég az ilyen döntésekben.