Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gulyás: Nem tiltják be az okostelefonokat

2016.03.29. 17:43

Szó nincs arról, hogy a Belügyminisztérium az okostelefonok betiltására vagy használatának korlátozására készülne a terrorizmus elleni intézkedéscsomag címén

– mondta az Indexnek Gulyás Gergely.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese leszögezte: a tiltás egyedül a telefonokon ingyen telepíthető titkosító appokra vonatkozik majd.

Gulyás félreértésnek nevezte, hogy a frakciók és Pintér Sándor belügyminiszter pénteki egyeztetéséről elmondott előzetes információit a sajtó egy része úgy értelmezte, hogy az a telefonokra is vonatkozhat.

Gulyás keddi sajtótájékoztatóján a tervezett módosításokról a következőket árulta el:

  • A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá.
  • Tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával.

Ez utóbbival kapcsolatban írtuk mi is, hogy elvileg az összes okostelefonra vonatkozhat. Gulyás szerint a belügynek a telefonok – bíró engedéllyel történő – lehallgatása nem jelent akadályt.

Ezzel szemben az olyan alkalmazásokkal, mint a CryptTalk, a Secphone és Silent Phone valóban nem tud mit kezdeni a nemzetbiztonság.

Ezért ezen appok terjesztését nehezítené, sőt illegálissá tenné a magyar belügy - mondta Gulyás Gergely.