Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terrorhelyzetben korlátozná a kommunikációt a Fidesz

2016.03.29. 13:33
Egyeztetésre hívta terrorügyben a parlamenti frakciókat Pintér Sándor belügyminiszter. Gulyás Gergely néhány részletet elárult arról, hogy milyen intézkedéseket tartana szükségesnek a Fidesz terrorhelyzetben. Közben a kormány mérsékelte a terrorkészültséget Magyarországon.

Magasról közepes fokozatúra mérsékelték a magyarországi terrorkészültséget, közölte a Belügyminisztérium. Az új, hármas szint kedd délután egy órától van érvényben. A kettes fokozatot a brüsszeli terrortámadások miatt vezették be múlt kedden. Akkor azt mondták, Magyarország elleni konkrét terrorfenyegetettségről nincs szó, de minket érintő szálai lehetnek a merényleteknek.

Közben Pintér Sándor belügyminiszter péntekre egyeztetésre hívta a parlamenti frakciók vezetőit, hogy 

az ország biztonsága érdekében szükséges lépésekről, a terrorizmus elleni intézkedésekről egyeztessenek

– közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az MTI szerint.

Gulyás a módosításokról a következőket árulta el:

  • A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá.
  • Tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával. Ennek részleteiről nem árult el többet Gulyás, pedig azért érdekes, mert elvileg az összes okostelefonra vonatkozhat.
  • A tervezett törvénymódosításokkal azt is el akarják érni, hogy terrorcselekmény bekövetkeztekor korlátozni lehessen a veszélyes áruk szállítását, és a polgári adatforgalmazást - a mentésben részt vevők kommunikációjának biztosítása érdekében.
  • Emellett bővítenék a rendőrség adatkezelési lehetőségét az államhatár- és létesítményőrzési feladatok ellátásakor.

A fideszes politikus elmondta, a belügyminiszter azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben juttassák el javaslataikat a BM-nek szerda estig. Mivel több sarkalatos törvény módosításáról is szó van, a kormányoldal számít az ellenzéki pártok támogatására. A törvényjavaslatokat április 4-i ülésén tárgyalja a kormány.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az alaptörvény-módosítás kérdése nem a BM, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le.