Terrorhelyzetben korlátozná a kommunikációt a Fidesz

2016.03.29. 13:33
Egyeztetésre hívta terrorügyben a parlamenti frakciókat Pintér Sándor belügyminiszter. Gulyás Gergely néhány részletet elárult arról, hogy milyen intézkedéseket tartana szükségesnek a Fidesz terrorhelyzetben. Közben a kormány mérsékelte a terrorkészültséget Magyarországon.

Magasról közepes fokozatúra mérsékelték a magyarországi terrorkészültséget, közölte a Belügyminisztérium. Az új, hármas szint kedd délután egy órától van érvényben. A kettes fokozatot a brüsszeli terrortámadások miatt vezették be múlt kedden. Akkor azt mondták, Magyarország elleni konkrét terrorfenyegetettségről nincs szó, de minket érintő szálai lehetnek a merényleteknek.

Közben Pintér Sándor belügyminiszter péntekre egyeztetésre hívta a parlamenti frakciók vezetőit, hogy 

az ország biztonsága érdekében szükséges lépésekről, a terrorizmus elleni intézkedésekről egyeztessenek

– közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az MTI szerint.

Gulyás a módosításokról a következőket árulta el:

  • A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá.
  • Tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával. Ennek részleteiről nem árult el többet Gulyás, pedig azért érdekes, mert elvileg az összes okostelefonra vonatkozhat.
  • A tervezett törvénymódosításokkal azt is el akarják érni, hogy terrorcselekmény bekövetkeztekor korlátozni lehessen a veszélyes áruk szállítását, és a polgári adatforgalmazást - a mentésben részt vevők kommunikációjának biztosítása érdekében.
  • Emellett bővítenék a rendőrség adatkezelési lehetőségét az államhatár- és létesítményőrzési feladatok ellátásakor.

A fideszes politikus elmondta, a belügyminiszter azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben juttassák el javaslataikat a BM-nek szerda estig. Mivel több sarkalatos törvény módosításáról is szó van, a kormányoldal számít az ellenzéki pártok támogatására. A törvényjavaslatokat április 4-i ülésén tárgyalja a kormány.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az alaptörvény-módosítás kérdése nem a BM, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le.