750 ezerbe került a jobbikos képviselőnek a holokauszttagadás

2016.03.30. 15:35 Módosítva: 2016.03.30. 15:37

Nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt a Debreceni Törvényszék szerdán jogerősen 750 ezer forint pénzbírságra büntette a jobbikos Ágoston Tibor debreceni önkormányzati képviselőt – közölte az MTI. Annyiban változtatták meg az elsőfokú ítélet, hogy a vádlott személyi körülményeiben bekövetkezett változásokra tekintettel 15 havi részletfizetést engedélyeztek, így havi 50 ezer forintos részletekben kell kifizetnie.

A részletfizetés elmulasztása esetén börtönbe is kerülhet.

Ágoston Tibor 2014 januárjában, amikor „hollókamuként” és hollókasztként beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, a bíróság szerint megvalósította a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettet.

A másodfokú bíróság sem tudta elfogadni a vádlott azon védekezését, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény nagy nyilvánosság előtt zajlott.

A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta: „Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – hangzott el a beszédben.