Eldőlt: felszámolják a József nádor téri női hajléktalanszállót

2016.03.30. 18:11

A Fővárosi Közgyűlés a mai ülésén elfogadta a József nádor téri hajléktalanszálló bezárásáról szóló javaslatot, írta blogján A Város Mindenkié Csoport

Az AVM szerint úgy számolják fel a 64 férőhelyes női átmeneti szállást, hogy nem biztosítják annak megfelelő pótlását. Az előterjesztés alapján a Gyáli úti BMSZKI munkásszállójának egyik emeletén helyeznék el a József nádor téri szállás jelenlegi lakóit, ami az AVM szerint

valójában azt jelenti, hogy összességében csökkennének a legszegényebb budapestiek számára hozzáférhető szállás-lehetőségek

A közgyűlésen több ellenzéki képviselő is az előterjesztés napirendről való levételét javasolta, az LMP-s Csádi Antal pedig szót kért az AVM egyik aktivistájának, Erdősné Csurika Máriának.

Tarlós István főpolgármester nem hagyta, hogy a női hajléktalanszállásról szóló vitában szót kapjon egy hajléktalan nő, ezért Erdősné levelét végül Csárdi olvasta fel a közgyűlésben.

12898231 978814912188331 4083266865999609715 o
Fotó: A Város Mindenkié / Facebook

Erdősné arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy bár 

a rendszerváltás óta folyamatosan emelkedik a hajléktalan emberek között a nők aránya, ezt nem követte a nők számára hozzáférhető szálláshelyek száma.

A mai határozat szerint augusztus 31-gyel mondják fel a 2000. január 10-án az Oltalom Karitatív Egyesülettel létrejött határozatlan idejű szerződést. A Főváros saját indoklása szerint azért, mert több helyről érkezett panasz az egyesület tevékenységével kapcsolatos problémákról.

A közgyűlés döntése aligha elvonatkoztatható azonban attól a ténytől, hogy a téren a volt Postabank-székházban az azt megvásárló AMX Nador House Kft. luxusszállót tervez építeni (és már épít ott egy több mint négyszáz parkolóhelyes mélygarázst az OTP ingatlanos cége).

Az AMX Nador House a napokban került egy jordániai üzletember érdekeltségébe – de a válasz.hu szerint a társaság mögött egy szaúdi olajmilliárdos áll –, korábban több tulajdonosának egyike az a BDPST Zrt., aminek cégbírósági bejegyzéséhez a 444 szerint maga a miniszterelnök veje, Tiborcz István fizette be a 100 ezer forintos illetéket.