Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Szigetszentmiklósi gyerekbántalmazás: új eljárást kell lefolytatni

2016.03.30. 10:37 Módosítva: 2016.03.30. 10:59

Hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben született elsőfokú ítéletet, új eljárást kell lefolytatni.

Az ítélőtábla szerint hibázott az elsőfok, amikor felmentette a szülőket a szexuális bűncselekmények vádjában.

Tavaly februárban számoltunk be arról, hogy nem jogerős ítéletében a Budapest Környéki Törvényszék azt állapította meg, hogy többször megverték és súlyosan elhanyagolták szüleik a három szigetszentmiklósi gyereket, de se szexuális erőszakot nem követtek el rajtuk, se undorító dolgokkal nem etették őket. Az új igazságügyi szakértők szerint a gyerekek nem mondtak igazat, amikor ilyenekről beszéltek, a szülők pedig nem aberráltak. A bíró akkor kemény szavakkal bírálta az ügyészség munkáját. Csak a kiskorú veszélyeztetésének vádja állt meg, de mivel előzetesben már leülték a kétéves büntetést a szülők, a februári ítélethirdetés után szabadon távozhattak a bíróságról.

A szexuális erőszak vádja a három gyerek elmondásán alapult. Először akkor beszéltek erről, amikor már hónapok óta nevelőszülőknél éltek, és a gyónás témaköre került szóba. Az ügyészség lényegében a gyerekek szavaira alapozta a vádiratot.

A bíró februátban kemény szavakkal bírálta az ügyészség munkáját: a vádhatóság megállapításait iratellenesnek és logikaellenesnek nevezte, a nyomozást nagyon hiányosnak. A nyomozási hibák felsorolásakor kiderült, hogy például nem keresték meg se a védőnőt, se az orvost, és nem ellenőrizték a gyerekeknek azt az állítását, hogy ne jártak volna iskolába, óvodába. A bíróság kérte be az intézményektől az iratokat, és kiderült, hogy igenis rendszeresen jártak.