12 és fél milliárdot költöttek új iskolai számítógépekre

2016.03.31. 18:47

Tizenkét és fél milliárd forintot fordított iskolai informatikai fejlesztésre az elmúlt hónapokban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), a projektzáró rendezvényt csütörtökön tartották Egerben.

Czunyiné Bertalan Judit digitálistartalom-fejlesztésért felelős kormánybiztos elmondta: több mint 46 ezer személyi számítógépet és szervert üzemeltek be, továbbá vírusirtó programokat és oktatást segítő szoftvereket telepítettek.

"Az informatikai technológia fejlődését látva akár 2-3 évente is szükség lehet hasonló léptékű fejlesztésre. Már készül az iskolai digitalizációt támogató program, amelynek fontos része az eszközfejlesztés, de elsődleges feladata a tartalomfejlesztés.

Cél az is, hogy minden iskolában legyen széles sávú internet

Czunyiné Bertalan Judit közölte: a hatéves gyerekek az otthoni "okos" informatikai, számítástechnikai eszközöknek köszönhetően sokszor eleve olyan tudás birtokában kerülnek iskolába, amellyel fel kell venni a versenyt. Ehhez képest az iskolákban csak több év után kezdik el az informatika rendszerszintű oktatását - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy már az állami intézményfenntartó megalakulásakor látható volt, a korábbi uniós pályázatokon beszerzett iskolai számítástechnikai berendezések jelentős része elavult.

A most zárult projekt keretében a Klik felmérte, hol működnek három évnél idősebb számítógépek, és ezeket kicserélte. Koltai-Kaufmann Katalin, a Klik általános elnökhelyettese arról beszélt, hogy az érintett intézmények számítástechnikai eszközparkjának közel 84 százalékát cserélték le.