A Jobbik is úgy járt, mint az MSZP: nem rendezhet népszavazást

2016.03.31. 16:14
A Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki ülésén a kopaszok február 23-i balhéjával és az elmúlt napokban beadott népszavazási kérdésekkel foglalkozott. A Jobbik földügyi kérdését például elutasította, ugyanúgy párhuzamosság miatt, mint az MSZP boltbezárós kérdéseit. Az NVB öt hét után úgy döntött, a kopaszok viselkedését a büntetőjog szabályai szerint is elfogadhatatlannak tartja.

Az NVB népszavazási beadványokkal is foglalkozott a csütörtöki ülésén, és megtagadta a Jobbik külföldiek földvásárlásával kapcsolatos népszavazási kérdésének hitelesítését.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Magyar Zoltán március 9-én nyújtotta be népszavazási kérdést, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy magyar termőföld tulajdonjogát - a Magyar Állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével - csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?"

Az NVB a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva tagadta meg a kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítést. Korábban érkezett ugyanis egy, az Európai Unióból kilépést célzó kezdeményezés, ezt egy Halász József nevű magánszemély nyújtott be. Mivel a párt kérdése is az uniós csatlakozási szerződésre vonatkozik, a kettő azonos tárgykörűnek tekintendő - vélte az NVB. Tehát a földügy és a kilépés szerintük azonos tárgykör.

Ugyanakkor az NVB ennek a kilépésről szóló kérdésnek a hitelesítését is megtagadta, mert a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközik, amelyben szintén nem lehet népszavazást tartani.

Patyi András, a testület elnöke felhívta a figyelmet arra,

a kilépésről szóló kérdés az összes, a csatlakozásból fakadó kötelezettség megszüntetését célozza, a Jobbik kérdése pedig a szerződés módosítására irányul, vagyis részben azonos a tárgykörük.

Márpedig a népszavazási törvény szerint nem lehet új népszavazást kezdeményezni addig, amíg a korábban benyújtott kérdés jogi sorsa nem rendeződik, az első kérdés "tárgyköri védettséget" teremtett a csatlakozással összefüggő minden kérdésben.  

Az NVB határozatai ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

Öt hét után feljelentés a kopaszok miatt

Feljelentést tesz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda székházánál február 23-án történtek miatt - erről egyhangúlag döntött csütörtöki ülésén a testület, az MSZP delegáltja, Litresits András javaslatára.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke az MTI szerint azt mondta: a feljelentés lehet, hogy szimbolikus, de egyértelmű jelzés arra, hogy a bizottság ezt a magatartást nemcsak a választási eljárás alapelvei, a népszavazási törvény, de a büntetőjog szabályai szerint is elfogadhatatlannak tartja.

Tóta Áronné választott tag az ülésen úgy fogalmazott: ha a február 29-i ülésen - ahol elbírálták Nyakó István és Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését, illetve megtekintették a benti kamerák felvételeit - "egy szóval is említésre kerül", hogy a kinti felvételek "tartalmaznak olyan momentumot, ami érdekes lehet a bizottság számára, biztos azt szavaztam volna meg, hogy nézzük meg a felvételeket, és annak fényében hozhatta volna meg döntését a bizottság". Hozzátette: az ügy érdemi elbírálása szempontjából lényegtelen, hogy ki mikor érkezett, de a "dossziéosztogatást" érdekesnek nevezte. 

Fábián Adrián választott tag szerint a bizottságnak törvénysértés esetén kezdeményeznie kell az eljárást, ez nem választás kérdése. 

Ezt követően a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közölte, az iroda elnöke, Pálffy Ilona kedden szintén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a székháznál történtek miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon. Emlékeztettek arra: a Kúria március 3-án megjelent döntésében rögzítette, hogy akadályozták Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát a népszavazási kezdeményezése benyújtásában. Az NVI elnöke ezt követően döntött a feljelentés megtételéről.